Přečtěte si: Třicet prvňáků namačkaných v jedné třídě? Zákon to má zarazit

pondělí 4. dubna 2016 ·

Početné ročníky dětí jsou sice vítány, ale ve vzdělávacím systému jsou bity. Nejdříve pro ně nebylo místo ve školkách, teď se ve školách tísní po třiceti, a to mnohdy už od první třídy. Učitelé pak mají oči navrch hlavy, protože výuka vázne. Ale blýská se na lepší časy.


Z článku Jiřího Macha v Novinky.cz vybíráme:

Reforma, kterou už posuzují poslanci ve výborech, má změnit dosavadní praxi, kdy školy dostávaly peníze podle počtu žáků. Čím víc žáků, tím víc peněz, a tak se školy o žáky přetahovaly, aby mohly zaplatit učitele. Kde žáci chyběli, čelili ředitelé existenčním problémům.

Nově by se finance měly rozdělovat podle počtu odučených hodin. Takže školy by se neměly bát zřizovat třídy o menších počtech žáků. „S novou koncepcí financování školství můžeme souhlasit. Stát si zadal zakázku, co má dítě dostat v souvislosti s rámcovými vzdělávacími programy, a na to se bude vázat finanční hodnocení,“ řekla Právu místopředsedkyně školských odborů Jitka Seidlová.

Spodní hranice na zaplnění třídy v běžné škole, kterou zákon povoluje, je 17 žáků. „To nikdo neufinancuje, i když představa, že bych v takové třídě učila, je hezká. Tomu bychom tleskali a fandili,“ zasnila se Seidlová.

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
5. dubna 2016 v 8:49  

Představa, že mezi 30 prvňáčky bude i několik žáků se speciálními vzdělávacími potřebami mi připadá dost děsivá.Výuku v takové škole bych asi nezvládla.

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. dubna 2016 v 20:09  

Třicet prňáčků bych nedal, ani kdyby byli zlatí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.