Memorandum o vzdělávání v prstenci Prahy: Deset minut po dvanácté

pondělí 18. dubna 2016 ·

Snahou Memoranda o vzdělávání v prstenci Prahy je vyjádřit jednoznačnou a všestrannou podporu všem aktivitám spolupráce v různých oblastech zřizování a zdravého rozvoje škol, provozu škol a podpory pedagogů zapojených do všech stupňů vzdělávání, a to dle příslušných kompetencí veškerých zúčastněných stran.


Prstenec kolem Prahy vykazuje krizové znaky způsobené územním rozvojem v 90. letech, extenzivním nárůstem zastavěnosti a počtu obyvatel. Historická podinvestovanost a zastaralá infrastruktura obcí a měst v prstenci a zároveň vysoce nadprůměrná hustota obyvatelstva akutně vyžadují konkrétní řešení. Současně jsou nutné flexibilní a promyšlené investice do budoucnosti.

Pro zajištění dlouhodobě udržitelné kapacity je třeba vynaložit několik miliard korun. Stávající dotační programy bohužel neumožňují výstavbu nových velkých spádových škol a míra spolufinancování obcí je příliš vysoká.

Nejde přitom už jen o alarmující nedostatek prostor pro předškolní a základní vzdělávání a o nedostatek navazující infrastruktury – družin, tělocvičen a jídelen. Primárně se jedná o rovný přístup ke vzdělání každého dítěte, kterému musí být garantováno právo vzdělávat se alespoň v základním standardu, dostupné vzdálenosti a ideálně též v komunitě, na kterou by měly být navázány další, i mimoškolní aktivity. Jen takové prostředí napomůže dalšímu růstu a vývoji občansky zdravé, vzdělané, konkurenceschopné a prorodinné generace našich nástupců. Zcela nezbytné je koordinovaně řešit otázky spádovosti obcí a škol a současně proces přijímání žáků, což bude možné jen úpravou stávající legislativy.

Naším druhým společným cílem je zcela akutní a nutné vyřešení nedostatku pedagogů, což je plně v kompetenci především MŠMT ČR. Potřebujeme pedagogy vzdělané a především kompetentní, a to pro malé i velké školy. Do blízkého budoucna je třeba zajistit možnosti zvyšování jejich kvalifikace a růst profesní i platový.

Bez podpory a spolupráce se Středočeským krajem, hlavním městem Prahou, ústředními státními orgány, jako je MŠMT ČR, ale také se všemi institucemi terciárního vzdělávání, bude tomuto území hrozit potenciální vzdělanostní exkluze. K nápravě dlouholetého nedostatku a reformě současného stavu nemůže vést a nepovede nic, než společné a svorné úsilí a partnerství.

V Praze dne 12. dubna 2016

Výstup konference "Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ a MŠ a nedostatek pedagogů".

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.