Jak jsou žáci vybaveni pro podnikání: na veletrhu kromě znalostí z marketingu nebo práva předvedou i umění prezentovat v 90 sekundách

čtvrtek 17. března 2016 ·

Na Mezinárodním veletrhu fiktivních firem se představí 119 žákovských a studentských firem z 9 evropských států. Od 16. do 18. března si u nich v Křižíkově pavilonu E na Výstavišti můžou návštěvníci objednat zboží nebo službu a vyzkoušet si fiktivní obchodování v praxi.


Celou akci uspořádali žáci Obchodní akademie Praha 10, Heroldovy sady neboli zaměstnanci fiktivní firmy Antre, s.r.o. Firmu tvoří žáci posledních ročníků ekonomického lycea a obchodní akademie.

„Předmět fiktivní firma má rozsah dvě až čtyři vyučovací hodiny týdně. Žáci si ve vyučování a pak i na veletrhu prověří, jak zvládli teorii ekonomie, účetnictví, právních předpisů, marketingu, informačních technologií nebo PR prostřednictvím simulace reálného chodu firmy,“ říká Lukáš Hula z Centra fiktivních firem, které pracuje při Národním ústavu pro vzdělávání (NÚV) a činnost zhruba 300 českých fiktivních firem koordinuje.

Mezinárodní veletrh provází řada soutěží a kulturních akcí. Novinkou letošního 22. ročníku je soutěž o nejlepší fotku s názvem Healthy food, healthy life anebo soutěž prezentačních dovedností nazvaná 90 sekund ve výtahu. „Soutěžící zde během imaginární jízdy výtahem musí stihnout co nejlépe představit svoji fiktivní firmu v limitu do 90 sekund,“ upřesňuje Martina Bláhová z pořádající fiktivní firmy Antre, s.r.o.

Fiktivní firmy jsou nástrojem pro rozvoj podnikatelských kompetencí žáků středních a vyšších odborných škol. Nejčastěji zakládají fiktivní firmy žáci ekonomických škol, běžně působí i na hotelových, poštovních nebo dopravních školách. Fiktivní firma je virtuální společnost, která je vedena, jako by skutečně existovala – včetně kontaktu s fiktivní bankou, správou sociálního zabezpečení nebo s finančním a živnostenským úřadem.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.