Hana Vaverková: A zase do Chrudimi

středa 16. března 2016 ·

Proč? Protože jsme se na tom před deseti měsíci domluvili. To nás bylo 28 a v rámci prvního výjezdu našeho spolku Přátel angažovaného učení jsme navštívili školu mého dlouholetého kamaráda Zdeňka Brože. A stálo to za to.


Tentokrát jsme mohli přímo do vyučování, abychom viděli ten chrudimský zázrak v praxi. Obětovali jsme neděli i první den jarních prázdnin. Bylo nás i s řidičem přesně 40 z deseti škol. Řidiče Dušana počítám taky. Jak jsem se dozvěděla z hodinového rozhovoru, vystudoval češtinu a dějepis na olomoucké fildě, učil na gymplu, vystřídal pár dalších zaměstnání a teď veze účastníky zájezdu v přehřátém autobusu. Nejde klimatizace a ani mikrofon, a tak nemůžu dělat Pamelu a zazpívat nějakou zamilovanou – je totiž Valentýna! Neva, nechám si to na večer.

Článek v Učitelských listech

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
16. března 2016 v 9:52  

No, chapu, ze je dobre psat tak, aby to probudilo ctenarovu pozornost a zajem...

Veta "... Během hodiny řeší žáci tři různé úkoly na zlomky. Nechytám se, přijde mi to hrozně těžké..." sice zajem upoutala, ale ne moc v tom dobrem slova smyslu...
---

"Podle tematického plánu bych s páťáky měla během dvou únorových týdnů zopakovat učivo 4. třídy od pravěku až po Habsburky – mamuty, Kelty, Sáma, Cyrila s Metodějem, přemyslovská knížata i krále, Lucemburky, Husity, Jagellonce a Rudolfa II. A volně pak navázat Bílou horou a Komenským, přes baroko k Marii Terezii a jejímu synovi, k osvícenectví, obrození a rozpadu Rakousko-Uherska. A pak už tu máme první a druhou světovou, od komunistů k demokracii a od Masaryka po Zemana. Uf!"

Co je to tematicky plan? Je to SVP? Nebo je v RVP vystupech definovano, co se ma delat v unoru? Kdo stvoril ten tematicky plan?
A je opravdu problem, ze si deti "z loňska skoro nic nepamatují". Maji si vsechny deti pamatovat skoro vsechno, nebo radeji vsechny deti aspon neco, nebo nektere deti neco nebo jak? Proc se ucivo 4. tridy opakuje v unoru?

Unknown řekl(a)...
16. března 2016 v 10:45  

"nechávám se svazovat zastaralými osnovami"

Jaké osnovy má paní učitelka na mysli? Snad si na své škole vytvořili kvalitní ŠVP, které mohou kdykoliv změnit na novou variantu. Taktéž si vytváří své vlastní školní výstupy. Otázkou je taktéž učební plán. Každá škola si snad může disponibilní hodiny použít svým osobitým tvůrčím způsobem. Možná jsem přehlédl výuku na druhém stupni, třeba takovou matematiku podle pana Hejného při výuce algebraických výrazů, rovnic s neznámou ve jmenovateli,...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.