Zdeněk Sotolář: Blesk dělá z čtenářů idioty, tvrdí Britské listy…

pondělí 29. února 2016 ·

… a ty o tom vědí své, protože slovo idiot je v nich běžným standardem. Bohumil Kartous píše, že „…Blesk zcela diskredituje jakoukoliv rozumnou debatu o tzv. inkluzi…“


Ale přesto čteme, že skutečnost se snažili na pravou míru uvést na včerejší tiskové konferenci zástupci Bleskem "diskreditované" ČOSIV, společně s Marií Gottfriedovou, ředitelkou ZŠ Trmice, která inkluzivní vzdělávání dlouhodobě realizuje, Janou Strakovou z Akademie věd ČR či Jiřím Zlatuškou, předsedou školského výboru sněmovny.

Proč? Proč vůbec takto vážená společnost reaguje až na článek evidentního diletanta, proč reaguje na bludy trousené zcela nezodpovědně nějakým pologramotným manažerem bulvárního média“? (B. K.) Odpověď je zjevná.

Protože seriózní diskusi si může ČOSIV & spol. klidně dovolit přehlížet, ale z hlasu nejčtenějšího bulváru mají všichni osypky. Podle Kartouse to „stojí za zamyšlení nad stavem českého mediálního diskursu.“ Není to ale jinak?

Nestojí to spíše za zamyšlení nad stavem českého odborného diskursu nad problémem inkluze? Dokladem podivnosti celého diskursu je i skutečnost, že např. na rozhovory se skutečnými odborníky – s Martinem Odehnalem a s Ivou Švarcovou – které uveřejnil Blesk v nedávné době, ČOSIV & spol. nereagovali a žádný vysvětlovací brífink nesvolali.

Podobně stojí za zamyšlení Kartousovo silácké tvrzení, že „podle trestního zákoníku by mohl jít šéfredaktor Blesku až na pět let do vězení.“ Je opravdu článek Blesku Stop škodlivé inkluzi nebezpečnější, než je např. článek BL Nastal čas poohlížet se po azylu? Který z obou textů „úmyslně způsobí nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva“?

Že novinář (nebo kým vlastně tělocvikář Kartous je) chce zavírat jiného novináře (byť se jako redaktor věnoval sportu), to už opravdu stojí za zamyšlení nad úrovní mediálního diskursu – ne však bulvárního Blesku, ale „vážených“ Britských listů. Tak se ptám: Budou Britské listy ještě stále modré, nebo začínají hnědnout závistí?

Převzato z autorova blogu na iDNES.cz

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
29. února 2016 v 8:10  

Začíná masivní propagace inkluze - viz reklamní šot na inkluzi ve zpravodajství České televize a Barandova. Ostatní stanice jsem neviděl. Pak máme věřit vyváženému zpravodajství a veřejnoprávnosti České televize.

Unknown řekl(a)...
29. února 2016 v 9:31  

O ČT ví své už téměř každý divák. Jde o manipulaci, zatajování informací, masivní propagaci multikultury, prezentaci "expertů" a "odborníků" na školství jako na běžícím pásu. Až je z toho nechutně. Jinak zvýšené propagace jsem si všiml taktéž a to nejen v ČT, ale i v různých denících. Ale kupodivu o té prospěšnosti inkluze za 90 let ani slovo.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
29. února 2016 v 13:01  

Včerejší reportáž o inkluzi ve 168 hodinách na ČT1 byla (pod taktovkou ČOSIV) také velmi výživná, včetně tzv. ankety, kterou snaživá redaktorka uspořádala na závěr mezi spolužáky handicapovaného žáka (nižšího stupně ZŠ samozřejmě). Táboru odpůrců české zpotvořené podoby inkluze nebyl poskytnut sebemenší prostor. Brave new world.

Jirka řekl(a)...
29. února 2016 v 14:00  

Za odpůrce tam byli politici. Ten pořad neřeší téma, řeší jen politiky. Kdyby v první reportáži čeští politici obhajovali práci Barnevernetu, pak by vyznění reportáže bylo jistě zcela opačné. Asi bulvár ve veřejnoprávní televizi. Nehledáme pravdu, hledáme spor.

Jana Karvaiová řekl(a)...
29. února 2016 v 19:48  

Hele ta Laurenčíková je nějaká pobočnice ministryně. Vždyť je všude!!!!!!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.