Stanovisko Ministerstva zdravotnictví k povinnému vyšetření protilátek anti HBs u žáků středních škol a studentů vyšších odborných škol před nástupem do školy

úterý 15. prosince 2015 ·

Požadavek na vyšetření protilátek nebo očkování jednou dávkou očkovací látky je v rozporu se stávající legislativou a nemá ani odborné zdůvodnění.


Dokument ke stažení ve formátu PDF

Mgr. Simona Kratochvílová, MBA
ředitelka kanceláře ministryně MŠMT
Karmelitská 7
118 02 Praha 1

V Praze dne 23. listopadu 2015
Č.j.: MZDR 71480/2015-1/OVZ

Vážená paní ředitelko,

Vzhledem k opakujícím se požadavkům některých lékařských fakult, středních a vyšších zdravotnických škol a odborných sociálních škol na předložení dokladu o provedeném vyšetření protilátek anti HBs před nástupem studentů do školy resp. lékařské fakulty si Vás dovoluji požádat o jejich seznámení s níže uvedeným stanoviskem Ministerstva zdravotnictví, jehož cílem je uvedený odborně nepodložený požadavek odstranit.

Vyhláška MZ č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, v platném znění v § 16 uvádí pracoviště s vyšším rizikem vzniku virové hepatitidy B, na které dle §17 této vyhlášky mohou být přijímáni pouze osoby očkované proti této nákaze. V současné době jsou plošně v rámci pravidelného očkování očkovány děti hexavakcínou obsahující i očkování proti virové hepatitidě B, očkovány jsou 4 dávkami hexavalentní vakcíny, kdy 4. dávka se podává nejpozději před dovršeným 18. měsícem. Dříve platná vyhláška MZ č. 439/2000 Sb. o očkování, zavedla toto očkování u dětí nově narozených a očkování u dětí ve věku 12 let v roce 2001. Studenti, kteří nyní nastupují na lékařské fakulty a zdravotní školy, jsou tedy již kompletně očkováni proti virové hepatitidě B.

V §9 platné vyhlášky Zvláštní očkování proti virové hepatitidě B jsou zmiňování studující lékařských fakult a zdravotnických škol atd., u kterých by mělo být provedeno zvláštní očkování proti hepatitidě B. Vyhláška byla psaná v době, kdy ještě nebyla současná mladá populace vstupující na zmiňované školy očkována proti hepatitidě B v rámci plošného očkování. Očkuje se od poloviny roku 2001, Kompletní vakcinace se týkala nejen novorozenců, ale i 42letých, tzn., že dnešní mladá generace je do věku minimálně 24 let řádně očkována. Je tedy evidentní, že odst. (2) §9 platné vyhlášky se na tyto jedince nevztahuje.

Žádný legislativní předpis nestanoví povinnost studentům hradit si vyšetření protilátek anti HBs před nástupem do školy/fakulty, stejně tak žádný legislativní předpis nestanoví povinnost uhradit si před nástupem do školy přeočkování 1 dávkou očkovací látky proti virové hepatitidě B. Studenti své očkování prokáží záznamem v očkovacím průkaze či potvrzením pediatra. Požadavek na vyšetření protilátek nebo očkování 1 dávkou očkovací látky je v rozporu se stávající legislativou a nemá ani odborné zdůvodnění.

Žádám, aby lékařské fakulty, střední i vyšší zdravotní a odborné sociální školy postupovaly nadále die výše citovaného stanoviska a výkladu MZ.

S pozdravem

MUDr. Vladimír Valenta Ph.D.

náměstek pro ochranu a podporu veřejného zdraví
a hlavní hygienik ČR
Na védomi: SZÜ
Všem ředitelům KHS

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
15. prosince 2015 v 6:39  

Ze by se ve skolstvi delo neco bez vecne, odborne ci dokonce zakonne podpory? To snad nemuze byt pravda! Skoda, ze nemame hygienika na inkluzi, multikulti vychovu a dalsi zverstva...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.