Přečtěte si: Ministryně školství a školní inspekce: Naše základní školy jsou skvělé - diskriminují a segregují

neděle 6. prosince 2015 ·

Neuvěřitelně bizarní zprávu vydala agentura ČTK – konstatuje se v ní, že Česká školní inspekce zjistila, že romské děti jsou na základních školách masově segregovány a diskriminovány. Zároveň zpráva cituje pochvalné až nadšené reakce šéfa školní inspekce a ministryně školství. Tak nevím: Možná je to jen extrémně špatně napsaná tisková zpráva. Možná – a obávám se, že je to pravdě blíž – se všichni zbláznili. Nebo se rozhodli manipulovat. Nebo si odmítají připustit reálný stav věcí.


Z článku Michala Komárka v Romea.cz vybíráme:

Zcela stranou ovšem zůstává vysvětlení, v čem jsou srovnatelné – totiž v „pokroku žáků“. Jak konstatuje šéf školní inspekce Tomáš Zatloukal – inspekce nesrovnává absolutní hodnoty, ale musí přihlížet k „podmínkám školy“. Neboli: Nikdo přece nemůže očekávat, že romské dítě vyjde z „ghettoškoly“ se srovnatelnými znalostmi, vědomostmi, dovednostmi..., jako dítě, které chodí do „normální“ školy. Buďme rádi, že dosáhne „pokroku“ - že se naučí alespoň trochu číst a počítat.(...)

Aby bylo jasno: Samozřejmě nepopírám, že část romských dětí skutečně přichází do první třídy „zanedbaná“ a že školu začíná ve srovnání s řadou spolužáků z nevýhodné startovní pozice. Nepřu se samozřejmě ani o to, že v „ghettoškolách“ určitě působí řada vynikajících učitelů. Nezpochybňuji důležitost kritéria individuálního „pokroku“ ve vzdělávání, souhlasím s tím, že je absurdní požadovat, aby žáci opuštěli základní školu se stejnými znalostmi. Nevolám po jednotných osnovách, ani po srovnávacích testech. Netvrdím, že systém vzdělávání lze reformovat ze dna na den.

15 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
6. prosince 2015 v 18:32  

"že část romských dětí skutečně přichází do první třídy „zanedbaná“ a že školu začíná ve srovnání s řadou spolužáků z nevýhodné startovní pozice."

Část? To znamená dílčí část. To ovšem není přesné. Má být VELKÁ část.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
6. prosince 2015 v 19:20  

Kdo za tohle zanedbání nese odpovědnost?

jir řekl(a)...
6. prosince 2015 v 19:26  

Úsměvné, někteří si opravdu myslí, že vejdou do dějin. Tak hodně zdaru.

luboš řekl(a)...
6. prosince 2015 v 20:01  

"Naše základní školy jsou skvělé - diskriminují a segregují"
A naše paní ministryně se svou partou diletantů vymýšlí rovněž jen samé skvělé věci - pravda, děti, jejich rodiče i učitelé na to nakonec dojedou...

Unknown řekl(a)...
6. prosince 2015 v 22:05  

M.K. Vystudovaný filosof a historik. Od roku 1998 v médiích - MF Dnes, Reflex, Česká televize, Respekt. Na rok a půl v Greenpeace jako programový ředitel. V roce 2015 v rámci projektu Rok jinak editor serveru Romea.cz
Aha, tak od ledna už bude zase zachraňovat velryby nebo se přiváže k Temelínu.
(Nerozuměl jsem té lehké mozkové příhodě.)
Romea, která již více než 10 let usiluje o budování vzájemné důvěry Romů a většinové společnosti prostřednictvím informování a vzdělávání zase trochu zabrnkala na nervy čtenářům. Zdá se, že chtěla říci asi:„Paní Valachová, pane inspektore pořád se málo snažíte, kdy už zavřete ty školy ve vyloučných lokalitách?“ Nebo mají jiné řešení?

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. prosince 2015 v 22:36  

6. prosince 2015 ve 21:30 hodin na ČT1 publicistický pořad 168 hodin
Rom bez domova Lukáš Kotlár
Super! Super!! Superstááár!!!

Jiri Janecek řekl(a)...
7. prosince 2015 v 8:14  

No nevim, ale ta ghetto-skola je prece normalni ZS, ktera ma tu smulu, ze stoji v ghettu. A liberalni system umoznuje detem, ktere chteji, z ni prchnout do nejake jine...
---
Jinak nechci sirit nejake rasove ci kulturni predsudky, ale rekl bych, ze mira alkoholismu, koureni a uzivani drog je mezi socialne vyloucenymi vyssi. A to i mezi tehotnymi zenami... Muze toto mit vliv na objektivne vyssi miru LMD mezi detmi z takoveho prostredi?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. prosince 2015 v 8:41  

Nejste jediný, kdo si něco podobného a nejen kvůli alkoholu myslí:

http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/123073-co-stoji-za-velkym-poctem-romu-vlada-poslala-drsnou-odpoved/

Unknown řekl(a)...
7. prosince 2015 v 23:39  

To je hodně zajímavý odkaz.
Je prokázáno, že požívání alkoholu, užívání drog a kouření v těhotenství má velmi negativní vliv na vývoj plodu, zejména jeho centrální nervové soustavy. Ale působí na něj nepříznivě i špatná životospráva matky, nedostatek spánku v čistém prostředí, nevhodná strava s nedostatkem vitamínů a pod.
Péče o děti z extrémně nepodnětného prostředí by měla začít už v tomto prostředí ještě před jejich narozením. Ve škole se to už pak těžko dohání.....

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. prosince 2015 v 0:50  

Odkazů by bylo víc, ale nevím, jestli autor už nesedí... Kniha snad zakázaná není, nevím, nejsem specialista.

http://www.vzdelavaci-institut.info/?q=system/files/Psychologie_Romu-Petr_Bakalar.pdf

a zajímavá je i "obyčejná" Wikipedie:


https://cs.wikipedia.org/wiki/Romsk%C3%A1_men%C5%A1ina_v_%C4%8Cesku

"Podle československých údajů z roku 1992 byl podíl Romů na trestné činnosti v ČR 16 %, tj. třikrát až pětkrát vyšší než jejich podíl v populaci, pokud se přihlédne k věku pachatelů (nejčastěji do 30 let), v absolutním srovnání byl podíl Romů zhruba osmkrát vyšší. Říčan (1998) uvádí, že 20–30 % ekonomicky aktivní romské populace získává prostředky k obživě nelegálně (prostitucí, překupnictvím a jinou majetkovou trestnou činností). Vězení pro dospělé jsou více než ze 60 % romská. Podíl recidivistů je u Romů vyšší. Podle Říčana se Romové dopouštějí velkého množství trestných činů a přestupků, jež se nestíhají pro liknavost policie a mezery v zákonech řešit."

Má někdo pocit, že je to lepší? Není pak i logické, že se o děti o něco méně starají, když násobně více sedí v kriminálech (STATISTICKY! - jistě to nejsou všichni).

Chceme - li se bavit o problému, není spatné znát výchozí situaci, ale tady se všichni tváří, že všechno je OK, jenom ty zas..né školy to těm Romům kazí...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. prosince 2015 v 1:12  

Mimochodem, v dnešní ČT24 vysvětluje Kroupa, jak dochází k problému "politické korektnosti" ve směru k muslimům.

Přesuňte se od muslimů "jinam" a máte stejný politicky korektní průser, kde se nesmí nic nazývat "přesně", aby se náhodou někdo neurazil...

Je to jenom otázka času, než to lidem dojde a pak bude veselo. Le Penová je zářným příkladem - a co dělají "korektní politici"? DIVÍ SE.

Mimochodem podruhé - co dělají Rakušané? STAVÍ plot. A tak na tom světě žijem.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. prosince 2015 v 1:20  

Na připomenutí:


Kancléř (rakouský) i po dnešním jednání své vlády znovu kritizoval Maďarsko za stavbu plotu na hranicích se Srbskem i za nedodržování dublinských pravidel upravujících způsob projednávání azylových žádostí v rámci Evropské unie.

Více na: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/rakousko-resi-jak-presvedcit-stredni-evropu-k-prijimani-uprchliku-1223335#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Doba se začíná měnit vééélmi rychle.

tyrjir řekl(a)...
8. prosince 2015 v 1:41  

Politická korektnost není totéž, co oportunismus nebo bezpáteřnost spojená s vysíláním mozků různými pseudoargumenty. K obojímu jsou politikové různými objektivními i subjektivními faktory nemílordně nuceni. Zbývá jen doufat, že dostanou možnost nazývat věci pravými jmény. Občané jim v tom mohou svými postoji pomocí.
J. Týř

Jana Karvaiová řekl(a)...
8. prosince 2015 v 6:31  

K odkazu na Slovensko.
Dělala jsem diplomku pro Mudr. Gutwirtha a jeho paní RNDR. Jitku Machovou. Oni dělali výzkum a statistiku výskytu předčasně narozených a dětí s vrozenými vývojovými vadami . Mimo jiné se to dělilo na romské a neromské etnikum. Vycházeli z hypotézy, že romské etnikum má více předčasně narozených dětí a také dětí s VVV. Což už měli po pár letech potvrzené,ale stále chtěli rozšiřovat statistický vzorek.Jednalo se se ryze vědecký výzkum nijak rasisticky nepodložený. Také se zabývali např. výzkumem podobného typu v krajích promořených špinavým ovzduším (ústecko,ostravsko). Když k tomu přidáme Matějčkovy závěry o psychické a sociální deprivaci, musí to být ODBORNÍKŮM dost jasné. Politickým blábolistům samozřejmě ne.

Jana Karvaiová řekl(a)...
8. prosince 2015 v 19:23  

http://www.novinky.cz/veda-skoly/388483-kvalita-vzdelavani-v-ghettech-je-srovnatelna-s-beznymi-zs-zjistila-ceska-skolni-inspekce.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.