Přečtěte si: Učíme se společně: Děti s lehkým mentálním postižením půjdou možná od září do běžných tříd

pondělí 9. listopadu 2015 ·

Od září se má změnit výuka lehce mentálně postižených dětí. Ministryně školství chce, aby se vzdělávaly především v běžných třídách. Školám slibuje podporu. Někteří rodiče přesto dají přednost škole praktické, kam jejich dítě chodí dnes.


Z článku Markéty Hronové v iHNed.cz vybíráme:

"Je tu jen málo lidí, kteří umí pracovat s postiženými dětmi. Asistent, který není odborník, speciální pedagog, jim neumí skutečně pomoct," domnívá se Jana Bradley, která je vystudovaná speciální pedagožka. Práci s postiženými dětmi se věnovala v Americe, kde několik let žila, a v posledním roce pracovala jako asistentka autistického hocha v Česku.

Ve Spojených státech podle ní inkluze funguje dobře. A to hlavně díky zázemí. "V jedné škole tam byli čtyři speciální pedagogové, jeden odborník na vývojové poruchy učení, dva asistenti pomáhající žákům s pochopením učiva, čtyři osobní asistenti, výchovný poradce, zdravotní sestry, logoped. Tady jsme teprve v plenkách," míní Bradley, která o práci asistentů a integraci dětí se speciálními potřebami chystá knihu.

7 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 12:14  

. Děti se budou vzdělávat podle plánů běžných základních škol, ale s menšími nároky na dosažené znalosti. Když budou vzdělávány společně, tak se mohou zlepšovat a dosáhnout výš, než kdyby zůstaly v praktické škole, kde na ně takové nároky kladené nejsou,“ popisuje své záměry ministryně školství Kateřina Valachová. ......
Bože, to je zase blábol. Kdo ví, kolik bere ten človíček, co jí tyhle věty našeptává?

tyrjir řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 12:58  

Staré pověsti české: Kouzelník Žito a tuční vepříci vydřiduchů
Markéta hodila srp pro Žita? O lakotném pekaři Michalovi (od 2.19 min): ...Tudy vede cesta na vydřiduchy, kteří nás nepatřičně odírají... ? Tuční vepříci vydřiduchů se, myslím, v otepi slámy sami ani nějakým kouzlem nezmění. J. Týř
viz https://www.youtube.com/watch?v=Vv-ah-a2fM8

Josef Krátký řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 13:08  

"Cílem je, aby děti nebyly diskriminovány nízkými nároky, dostaly šanci vzdělávat se v běžných základních školách a rozvinout svůj potenciál." - tohle je naprosto krystalicky průzračná ukázka orwellovského newspeaku. Nic není vzdálenější pravdě a realitě. Je neskutečné, jak nestydatě se tady lže.

Jana Karvaiová řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 15:21  

Mnohokrát opakovaná lež se (bohužel) může stát pravdou.
UŽ TO ROZJELI SOUDRUZI SOCIÁLNÍ INŽENÍŘI.

Miloslav Novotný řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 15:38  

Nejsa zaměstnancem "školství", troufnu si poznamenat, že ani trochu nesdílím rozšířenou toleranci hraničící se sympatiemi k činnosti paní Valachové ve funkci ministra školství ČR. I ta inkluze je jenom jeden z nástrojů, jimiž byla vybavena pro tuto "misi", jak se dnes všeobecně blbě označují všelijaké vpády. Cílem je eroze systému národního vzdělávání. Hin sa hukáže. Do roka a do dne.

Jiri Janecek řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 15:41  

No, nevim... Nebudou ted diskriminovane deti s tezkym mentalnim postizenim? Nemelo by se s tim neco delat?
A radeji hned, bez pripravy, skocit do toho po hlave, tak se prece clovek nauci nejlepe plavat, protoze kdo jen chvili stal, uz stoji opodal...

jir řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 22:40  

Pořád píšu a mažu ten svůj příspěvek plný zlosti a vzteku. Zkrátka činnost ministerstva je na dvě věci, ostatně jako už řadu let. Dělají z nás blbce, ostatně za ty prachy, dělal bych to v mladším věku taky. Spíš ne, nemám kačení žaludek.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.