Přečtěte si: Běžte na UJAK, radilo učitelům ministerstvo

pondělí 19. října 2015 ·

Ministryně školství Kateřina Valachová prohlašuje, že víc než dosud už pro studenty speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského udělat nemůže. Ministerstvo původně učitelům, kteří potřebovali diplom, tuto školu doporučovalo, ta pak ale přišla o akreditaci. Studenti plánují na příští sobotu další demonstraci před ministerstvem.


Z článku Markéty Hronové v iHNed.cz vybíráme:

Pro mnoho učitelů to byl šok, když bývalý ministr školství Marcel Chládek před dvěma lety oznámil, že všichni budou muset mít vysokoškolský diplom z oboru, který učí. Zákon o kvalifikaci pedagogů už ale platil od roku 2005, a učitelé měli 10 let na doplnění vzdělání. Přesto to mnozí neudělali. Povinné vzdělání odpustilo ministerstvo učitelům před důchodem či rodilým mluvčím vyučujícím cizí jazyky. Když se na ně obrátili učitelé v těžké životní situaci, na které se výjimka nevztahovala, neváhalo ministerstvo poradit − běžte studovat na Univerzitu Jana Amose Komenského, která obor speciální pedagogiky zaměřený na učitelství nabízela.

5 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
19. října 2015 v 17:18  

Asi bylo lepší, kdyby se místo demonstrování věnovali přípravě na přijímací zkoušky.

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
19. října 2015 v 18:07  

A proč by měli přijímací zkoušky podstupovat učitelé, kteří mají za sebou čtyři roky studia? Výhrady vůči UJAK by mohly být vzneseny ke každé druhé veřejné vysoké škole, to ví každý, který tu situaci trochu zná. Vždyť např. na UJAKU přednášeli ti samí lidé, kteří vyučují třeba na Karlovce.

Unknown řekl(a)...
20. října 2015 v 10:48  

Je možné, že ministerstvo školství "přihrávalo" studenty soukromé škole?

Studenty, kteří mají za sebou několik roků studia a 4 roky platili školné, bylo třeba nechat po dohodě s akreditační komisí za určitých podmínek dostudovat.

Asi nejschůdnější řešení by v této situaci bylo zrušit 1.ročníky, studentům vrátit školné a nové už nepřijímat.

Kdo ponese za tuto situaci odpovědnost?

Eva Adamová řekl(a)...
20. října 2015 v 15:00  

Jenže on šéfko UJAKu nabral kvanta studentů do 1. ročníku v době, kdy po něm akreditační komise už poněkolikáté požadovala doplnění materiálů k žádosti o novou akreditaci a kdy mu muselo být nad slunce jasnější, že podmínky akreditace zejména vzhledem k počtu přijatých studentů, který několikanásobně převyšoval počet přijatých studentů v minulých letech, není schopen splnit.

"Vždyť např. na UJAKU přednášeli ti samí lidé, kteří vyučují třeba na Karlovce."

Tito zoufalci však vzhledem k úrovni studentů UJAKu museli značně slevit ze svých nároků a např. zkouška z geometrie sestávala z učiva 2. stupně ZŠ. A i tak s ní měla řada studentů velký problém.

Unknown řekl(a)...
21. října 2015 v 9:41  

Já si myslím, že žádný vysokoškolský učitel není takový zoufalec, aby se musel nechat přimět k neúměrnímu snižování požadavků na studenty. Je to nespravedlivé vůči těm steudentům, na které jsou kladeny nároky mnohem vyšší. Certifikáty nakonec dostanou stejné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.