Informace MŠMT k možnostem dostudování studentů UJAK

pátek 16. října 2015 ·

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová činí veškeré kroky k zajištění možnosti dostudování pro studenty Univerzity Jana Amose Komenského, oborů Speciální pedagogika a Speciální pedagogika – učitelství. Těmto oborům skončila dne 30. 9. akreditace, MŠMT ji podle zákona o vysokých školách nemůže z vlastní iniciativy prodloužit.


Bezprostředně poté, co MŠMT obdrželo stanovisko Akreditační komise k žádosti UJAK o prodloužení akreditace těchto oborů, zahájila ministryně jednání s děkany pedagogických fakult, rektory vysokých i dalšími aktéry. Cílem všech těchto jednání je umožnit dostudování studentů, z nich si mnozí studiem doplňují kvalifikaci potřebnou pro výkon pedagogické profese. Veškerá dosud proběhlá jednání však nezbavují zákonné odpovědnosti za zajištění dostudování Univerzitu Jana Amose Komenského. MŠMT také v jejich zájmu vydalo stanovisko, ze kterého vyplývá, že studenti, kteří na Univerzitě Jana Amose Komenského Praha zahájili studium v příslušném studijním programu do 31. 12. 2014, a toto studium úspěšně ukončí v budoucnu, mohou i nadále vykonávat přímou pedagogickou činnost.

Poslední jednání s děkany pedagogických fakult proběhlo dne 12. 10. V návaznosti na předchozí setkání se ministryně s děkany dohodla na vypsání přijímacích řízení tak, aby studenti mohli ke studiu nastoupit od začátku letního semestru 2015/2016. Přijímací řízení budou v souladu se zákonem zohledňovat pedagogickou praxi i absolvovanou část studijních oborů Speciální pedagogika a Speciální pedagogika – učitelství. Ve spolupráci s MŠMT také dojde k navýšení kapacit ve studijních programech na pedagogických fakultách i k navýšení kapacit pro akademický rok 2016/2017. Ministerstvo školství bude postupně do konce října zveřejňovat podmínky přijímacích řízení poté, co budou schváleny akademickými senáty pedagogických fakult.

Přehled pedagogických fakult a relevantních studijních oborů

Univerzita Karlova v Praze – obor Speciální pedagogika. Podmínky přijímacího řízení byly schváleny akademickým senátem fakulty a budou v nejbližší době zveřejněny.

Masarykova Univerzita – obory Speciální pedagogika, Speciální pedagogika pro učitele, Speciální pedagogika pro učitele SŠ a Učitelství pro 1. stupeň základních škol. Podmínky přijímacího řízení budou projednávány akademickým senátem fakulty v příštím týdnu.

Univerzita Palackého v Olomouci – obory Speciální pedagogika – poradenství, Speciální pedagogika pro 2. stupeň ZŠ a pro SŠ a Učitelství pro 1. stupeň základních škol. Podmínky přijímacího řízení budou projednávány akademickým senátem fakulty v příštím týdnu.

Univerzita Hradec Králové – obory Speciální pedagogika rehabilitační činnosti, Pedagogika předškolního věku a Učitelství pro 1. stupeň základních škol. Podmínky přijímacího řízení budou projednávány akademickým senátem fakulty v příštím týdnu.

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem – obor Speciální pedagogika – poradenství a Učitelství pro 1. stupeň základních škol. Podmínky přijímacího řízení budou projednávány akademickým senátem fakulty v příštím týdnu.

Ostravská univerzita v Ostravě – obor Speciální pedagogika. Podmínky přijímacího řízení budou projednávány akademickým senátem fakulty v příštím týdnu.

Technická univerzita v Liberci – obor Speciální pedagogika. Podmínky přijímacího řízení budou projednávány akademickým senátem fakulty v příštím týdnu.

Západočeská univerzita v Plzni – obor Učitelství pro 1. stupeň základních škol. Podmínky přijímacího řízení budou projednávány akademickým senátem fakulty v příštím týdnu.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích - obor Učitelství pro 1. stupeň základních škol. Podmínky přijímacího řízení budou projednávány akademickým senátem fakulty v příštím týdnu.

Celkové předběžná kapacita v navazujících magisterských oborech je po dohodě o navýšení cca 650 studentů, dojde také k navýšení kapacit na akademický rok 2016/2017.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
17. října 2015 v 11:05  

Postoj MŠMT je skutečně vstřícný. Teď ještě aby to zvládly ty fakulty.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.