Matematické principy přírodní filosofie – první české vydání nejvýznamnější knihy Isaaca Newtona

pondělí 14. září 2015 ·

Za nejvýznamnější vědecké dílo moderní historie vědy je považována kniha Isaaca Newtona Matematické principy... Kniha dosud česky nevyšla a dokonce česky nevyšla žádná práce Isaaca Newtona.

Připravujeme první české vydání tohoto spisu, přesněji řečeno, první knihy, tedy první ze tří částí tohoto spisu. Zatím sbíráme peníze na vydání tohoto spisu na crowd fundingovém serveru www.hithit.cz.

Přispět můžete i vy, odměnou vám bude tato kniha, popř. jiné knihy, které jsme vydali. Můžeme tak dosáhnout kvalitnějšího provedení, např realizace jazykové či odborné korektury či sepsání vstupní statě k této práce. Důležitý pro vydání tohoto spisu může být i vaše podpora, podmínkou takového sbírání prostředků je dosažení spodní hranice sbírky, jinak žádné vybrané peníze nedostaneme, neboť ty se vracejí sponzorům.

Podrobnosti o této i jiných připravovaných penězích získáte na našich webových stránkách www.eukleides.cz/store a www.mathpublishing.eu. Newtonův spis by vyšel za několik měsíců, neboť chceme překlad ještě porovnat s nejnovějším anglickým vydáním. Upozorňujeme, že Newtonova práce je náročná na porozumění.

Připravujeme nebo uvažujeme o vydání Keplerova spisu „Nové stereometrické výpočty vinných sudů“, tedy práce o objemu rotačních těles, neboli Keplerův příspěvek ke zformování diferenciálního a integrálního počtu před Newtonem a Leibnizem. Dalším plánovaným spisem je práce Bonaventury Cavalieriho „Geometrie vyložená jiným způsobem za pomoci nedělitelných spojitého“. Cavalieri byl současník Keplera a také tato práce byla přínosem ke zrození diferenciálního a integrálního počtu. Přeloženy jsou ještě texty N. I. Lobačevského „Geometrické výzkumy v teorii rovnoběžných čar“ a Janose Bolyaie „Appendix Teorie prostoru“. V obou případech jde o zakladatelská díla neeukleidovské geometrie a byla by připojena k některé připravované knize.

Před nedávnem jsme upozorňovali na blížící se vydání textu Guillaume de L'Hôpitala „Analýza nekonečně malého za účelem chápání křivek“. Tento text, tedy první učebnice diferenciálního počtu již vyšel a bližší informace najdete na webu eukleides.cz, kde můžete i objednávat. Upozorňuji, že učebnice není určena pro výuku diferenciálního počtu, ale je určena těm, kdo se zajímají o historii matematiky.

Pokud vás nezajímá historie matematiky a analýzy, najdete na www.eukleides.cz/store tedy na stránkách našeho internetového obchodu , i knihy vhodné pro učitele a studenty či žáky, tedy i knihy s pedagogickou, didaktickou či psychologickou tématikou a odborné a populárně vědecké knihy z celé řady oboru, od přírodních věd k historii, filosofii, náboženstvím, umění, astrologii, zemědělství, životopisy mnoha vědců, chemie, ekologie, hudby, sociologie, politiky, esperantské publikace, knihy o józe, medicíně a atd. a také více než 500 slovníků nejen pro překladatele.

RNDr. Karel Vašíček, Pardubice, 466401520, 776781055, skype: karel.vasicek1962

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.