Přečtěte si: Konec školního zoufalství

pátek 28. srpna 2015 ·

Nápad na obnovení školních osnov není dobrý. Ale poučit se ve Finsku bychom se mohli. Tam aspoň vědí, co a jak a proč děti učit.


Z komentáře Petra Honzejka v Hospodářských novinách vybíráme:

Nic takového po českých školách nyní chtít nelze. Není ani možné předpokládat, že se něco změní rychlým zásahem svrchu, jak si mysleli inženýři učitelských a dětských duší ministři Josef Dobeš a Marcel Chládek. Jejich recepty, jako povinná maturita z matematiky "teď hned", byly jen pokračováním starého systému jinými prostředky. Šlo pouze o další křečovité tahy, stále hlouběji ukotvující české děti ve zmatku a nedůvěře v to, co se dá od státu čekat. Není divu, že se v mezinárodním srovnání úrovně kompetencí nelepšily, a pokud ano, tak spíše školám navzdory. Je proto dobře, že ministryně Valachová kombinuje kritiku nynějšího stavu se soft přístupem k řešení. Rok na expertní debatu o změně kurikula je nezbytné minimum.

2 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. srpna 2015 v 8:35  

...Byla − jako řada jiných změn v Česku − nadirigována autoritativně svrchu, bez diskuse s učiteli, rodiči, odbornou veřejností. Navíc k ní došlo ze dne na den, na rozdíl od západoevropských zemí, kde změna nabíhala postupně. České školy sice nyní povinně zpracovávají vlastní vzdělávací programy, ale učitelé ve většině případů postrádají metodické vedení, jakož i odpovídající finanční ohodnocení za práci navíc. Výsledkem je, že se postupně zhroutily standardy toho, co mají děti znát, vědět, umět.....
Ano ,svatá pravda. Ale pokračuje to dál. Nařízená inkluze, nařízený vstup do MŠ, nařízený hloupý kariérní řád. Jenže se operuje těmi vyspělými státy a tak to musíme mít taky. Že v těch vyspělých státech nikdo nikomu nic nevnucoval, vše se vyvíjelo tak nějak přirozeně a hlavně, učitelům se pomáhalo a ne, že je stále někdo buzeruje a pomlouvá, jako tady, to je věc vedlejší.
Místo ,aby se hovořilo především se zainteresovanými stranami, mluví do toho experti, kteří jsou experti samozvaní. Rozumí všemu jak koza petrželi, ale s velkým podivem se jejich názory stávají skoro Biblí.
Pak to vypadá, jak to vypadá.A změna v nedohlednu. Příkladem může být prováděcí vyhláška k novele školského zákona (paragraf 16), jejíž vznik je střežen jak státní tajemství. Co kdyby k tomu něco chtěli říci učitelé,že? To by fakt byla drzost.!!!!

Jenyk řekl(a)...
28. srpna 2015 v 20:36  

Na co vlastně pan redaktor reaguje? O přímém návratu osnov mluví sice novináři, ale nemluví o něm paní ministryně. Pan redaktor píše o ZŠ, diskutuje se však hlavně o sjednocení požadavků na výuku matematiky a češtiny na SŠ pro státní maturitu.
Kritika reformy je ovšem případná.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.