NIQES: Informační systémy rodiny InspIS jsou školám plně k dispozici

sobota 1. srpna 2015 ·

V rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice (NIQES), který je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, vyvinula Česká školní inspekce několik informačních systémů, z nichž některé mohou být využívány také přímo jednotlivými školami. Jde o systémy „rodiny“ InspIS (inspekční informační systém), přičemž k využití školám Česká školní inspekce nabízí zejména následující moduly: InspIS SET – testovací aplikace, InspIS ŠVP – systém pro práci se školními vzdělávacími programy, InspIS PORTÁL – webová platforma pro prezentaci školy a InspIS E-LEARNING – platforma pro distanční vzdělávání.


Mimo těchto systémů, které mohou využívat přímo jednotlivé školy v rámci svých běžných aktivit, na základě vlastního rozhodnutí a dobrovolně, je součástí rodiny InspIS také stěžejní systém InspIS DATA, který je hlavním nástrojem pro sběr a vyhodnocování inspekčních dat a pro organizaci činností České školní inspekce. Do systému InspIS DATA jsou povinně registrovány všechny školy a všechna školská zařízení, které jeho prostřednictvím plní část svých zákonných povinností vůči České školní inspekci (např. v rámci realizace inspekčních elektronických zjišťování nebo při předávání záznamů o úrazech). Rodinu systémů InspIS pak doplňuje ještě systém InspIS HELPDESK, který je platformou pro komunikaci škol a školských zařízení s Českou školní inspekcí, např. při práci s metodami, postupy a nástroji vyvinutými v rámci projektu NIQES.

Všechny systémy prošly rozsáhlým a opakovaným pilotním ověřováním (dílčím i plošným) a následně byly v intencích vzešlých připomínek a podnětů upraveny s cílem maximalizovat komfort práce a užitečnost přímo pro jednotlivé školy a školská zařízení.

InspIS SET a InspIS SET mobile

Tento systém byl vyvinut jako univerzální elektronická platforma pro ověřování výsledků žáků, a to v jakémkoli ročníku, v jakémkoli předmětu či gramotnosti, na základních, středních i vyšších odborných školách. Kromě státem prováděného výběrového zjišťování výsledků, které každoročně realizuje Česká školní inspekce, mohou tento testovací systém využívat jednotlivé školy pro realizaci vlastního elektronického testování pro své potřeby, na základě rozhodnutí ředitele školy či dle potřeb konkrétních pedagogů. Součástí systému je také veřejná databanka testových úloh a otázek, do níž mají školy přístup a z níž si mohou příslušné testové úlohy a otázky pro vlastní testování vybrat. Česká školní inspekce tuto databanku postupně naplňuje, cílový stav pro říjen 2015 je přibližně 14 tisíc úloh a otázek. Testové úlohy a otázky však do databanky mohou přímo vkládat také školy, případně lze provést testování na testových úlohách a otázkách připravených konkrétním učitelem pro konkrétní testovanou skupinu. Systém je také doplněn o testovací aplikaci určenou speciálně pro tablety a chytré mobilní telefony a funguje pod názvem InspIS SET mobile.

Vstup do systému: https://set.csicr.cz

InspIS ŠVP

Tento systém by měl školám posloužit při tvorbě a administraci školních vzdělávacích programů. Jde o aplikaci, jejímž prostřednictvím lze komfortně a efektivně vytvořit a následně spravovat školní vzdělávací program. Systém uživatele při tvorbě školního vzdělávacího programu systematicky vede, zajišťuje formální náležitosti dokumentu, pomocí předdefinovaných kontrolních vazeb napomáhá zajistit soulad školního vzdělávacího programu s povinnými položkami a dalšími předepsanými parametry dle příslušného rámcového vzdělávacího programu. Aby bylo možné školní vzdělávací program v systému efektivně spravovat a v případě potřeby jej také komfortně modifikovat, je třeba jej do systému nejprve vložit. S tím je spojena jistá práce, která se však školám násobně vrátí při následných činnostech vykonávaných již přímo v systému. Systém také vygeneruje hotový školní vzdělávací program ve standardní grafické podobě, případně do dokumentu zakomponuje také prvky vizuální identity školy. V systému mohou na tvorbě a správě školního vzdělávacího programu efektivně spolupracovat všichni určení pracovníci dané školy.

Vstup do systému: https://inspis.csicr.cz

InspIS PORTÁL

Tento webový portál na jednom místě shromažďuje užitečné a co možná nejkomplexnější informace o školách zapsaných ve školském rejstříku, od mateřských škol až po konzervatoře či vyšší odborné školy, od škol veřejných přes školy soukromé až po ty zřizované církvemi. Stačí jen zadat požadovaná kritéria a InspIS PORTÁL nabídne přehled všech dostupných škol, které odpovídají zadaným požadavkům. Souhrnné základní informace jsou navíc doplněny také o inspekční zprávy ČŠI. Základní podmínkou vyhledávání je vyplnit do formuláře „druh školy“. To znamená, že v přednastaveném seznamu je nutné zaškrtnout, zda uživatele zajímají například školy mateřské nebo základní. Vyhledávání je vhodné místopisně upřesnit podle kraje, města/obce, případně ulice. V  systému InspIS PORTÁL lze využívat i pokročilé filtry, jako např. velikost školy, bezbariérový přístup, dopravní dostupnost, roční školné, výuka cizích jazyků či přítomnost specialistů. Filtry lze libovolně přidávat, ubírat i kombinovat. Po vyplnění formuláře InspIS PORTÁL vygeneruje přehled všech škol, které odpovídají zadaným parametrům. Kromě základních informací o škole, jako je adresa, kontakty či odkaz na webovou prezentaci školy, je zde zobrazena také charakteristika školy či poskytovaného vzdělání a další specifika a zajímavosti. Tyto údaje zadávají do systému samy školy, a to na základě dobrovolnosti. Vždy tedy záleží na tom, jak pečlivě a zodpovědně k zadávání údajů do systému ředitelky a ředitelé konkrétních škol přistoupí. Mnozí z nich nahrávají do inspekčního portálu i výroční zprávy školy, školní vzdělávací programy, rozvrhy hodin apod. Správně a úplně vyplněné položky portálu by měly být dobrou vizitkou každé školy s cílem poskytovat veřejnosti co nejúplnější informace. InspIS PORTÁL také umožňuje školám vytvářet jeho prostřednictvím jednoduše a zdarma webové stránky a prezentace.

Vstup do systému: https://portal.csicr.cz

InspIS E-LEARNING

Tento webový portál pro vzdělávání je určen všem potenciálním uživatelům metod, postupů a nástrojů vytvořených v rámci projektu NIQES a jeho prostřednictvím mohou být realizovány distanční vzdělávací akce prováděné na základě sestavených e-learningových kurzů, které jsou jeho součástí.

Vstup do systému: https://elearning.csicr.cz

Některé informační systémy, zejména InspIS SET a InspIS PORTÁL, mohou být využívány také širokou veřejností. Systém InspIS SET totiž nabízí také modul pro tzv. domácí testování, který lze využít např. v rámci domácí přípravy žáků, InspIS PORTÁL pak poskytuje veřejnosti důležité a komplexní informace o školách a školských zařízení, které mohou být pro veřejnost užitečné např. v rámci výběru škol pro základní či střední vzdělávání.

Pro práci se všemi informačními systémy nabízí Česká školní inspekce pro zájemce ze škol zdarma praktická proškolení, konaná postupně na různých místech České republiky. Školení jsou pojata jako interaktivní instruktáž, kdy skupiny max. 15 účastníků pracují pod vedením zkušeného lektora s notebooky, které jim pro školení Česká školní inspekce zapůjčí, přímo v daných systémech, a získávají tak praktické dovednosti pro maximální využitelnost jednotlivých systémů a jejich funkcionalit. Podrobnosti o nabízeném vzdělávání, které bude pokračovat až do října 2015, jsou uvedeny na www.niqes.cz v záložce „vzdělávání pedagogů“.

2 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
1. srpna 2015 v 15:52  

ČŠI opět představuje svoji posedlost testováním a testovacími nástroji. Pozornost, jakou věnuje znalostem, svědčí o tom, že je sama v rozporu s reformou. Co však sama za posledních 10 let uděalala pro její úspěšnost?

Unknown řekl(a)...
2. srpna 2015 v 14:44  

Možné je všechno. Cílem zřejmě bude vytvoření jednotných ŠVP, které se budou podobat jako vejce vejci. Originál RVP a všechny ŠVP jeho kopie. K tomuto fakticky směřuje InspIS ŠVP. Jinak ČŠI je jako každá inspekce poplatná rodičům. Ještě jsem neslyšel (a to ani z doslechu), že by dala za pravdu třeba i šikanovanému učiteli. A závěrem? Evropské peníze je třeba vyždímat do posledního centu. A to za každou cenu!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.