Litéra: typografický Korektor českých elektronických textů online a Slovník znaků s typografickými pravidly

pondělí 1. června 2015 ·

Projekt Litéra je součástí bakalářské práce na FI MU v Brně. Litéra vznikla v květnu 2009, na jejím vývoji se neustále pracuje. Tvoří ji dvě části – typografický Korektor českých textů online a podrobný Slovník znaků s typografickými pravidly.

Webovou příručku Litéra tvoří dvě části – typografický Korektor českých textů online a podrobný Slovník znaků s typografickými pravidly. Server je koncipován tak, aby naplnil požadavky běžných uživatelů, jež potřebují bez námahy opravit vlastní texty. Nasytí i ty, kteří mají zájem studovat jednotlivá pravidla.

Až na ojedinělé výjimky se Korektor i Slovník opírají výhradně o WTP. Slovník uživatele upozorňuje na ostatní normy a doporučení (TP, ÚJČ,PČP a ČSN) formou poznámek pod čarou. Z uvedených norem obě aplikace čerpají pouze v případech, které autor programu považoval za vhodnější. Tím se Litéra liší od ostatních serverů, které vychází jen z jednoho zdroje.

Korektor

Korektor je tedy intuitivní program, který opravuje typografické chyby v elektronických textech. Uživateli umožňuje vepsat nebo vložit vlastní text do textového pole. Po té stiskne tlačítko pro vykonání opravy a dostává okamžité vyhodnocení.


Slovník

Slovník lze rozdělit do tří pomyslných kapitol. Obsahuje podrobný seznam nejčastěji používaných nepísmenných a nečíselných znaků doplněných výčtem pravidel jejich užití. Ta jsou doplněna o praktické ukázky. Druhým oddílem jsou rozšiřující informace s náhledem do teorie. Další sekcí je online test, který ověřuje znalosti získané z předchozích částí. Tato složka Slovníku je zcela jedinečnou záležitostí v oblasti české typografie. Internet nenabízí žádnou jinou formu e-learningu zaměřenou na nauku o písmu.


1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
1. června 2015 v 1:01  

Pa-rá-da!
Kolikrát se to matlá, jak to komu padne.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.