Jiřina Janáčková: Integrační vyhláška jinak a v novém kabátě?

pátek 26. června 2015 ·

Stanovisko expertního týmu projektu SPIV k textu prováděcí vyhlášky, která byla na ministerstvu školství v pondělí 22. června prezentována odborné veřejnosti na pracovním jednání je poměrně jednoznačné. Vedoucí tým řešitelů projektu SPIV pan docent Jan Michalík toto stanovisko vyjádřil poměrně lapidárně: „Domníváme se, vzhledem k požadovanému a pro praxi důležitému obsahu normy, že je vhodnější opustit předložený model a pokusit se konstruovat schéma textové části, které více zohlední reálný pobyt dítěte, žáka, studenta v příslušné škole.“


Jak je zřejmé, v rámci projektu „Systémová podpora inkluzívního vzdělávání v ČR“ vznikla celá řada potřebných a zajímavých materiálů a doporučení, které ale pozbudou své hodnoty, pokud nebude jejich realizace naplněna odpovídajícím způsobem v nové verzi vyhlášky, která by měla nahradit vyhl. 72/2005, 763/2005 a 116/2011. Při nerespektování stanoviska expertního týmu projektu SPIV tak bude udržitelnost výstupů projektu nejen velmi problematická, ale jejich dopad na žáky se speciálními vzdělávacími potřebami povede ke zhoršení jejich vzdělávacích podmínek oproti současné situaci. Bylo by to již po několikáté, kdy ministerstvo vyprojektovalo, vyhlásilo a uzákonilo (nebo také zase zrušilo) potřebná opatření ve vzdělávání, ale skončilo to formalisticky u slovních proklamací a u dalších požadavků na školy a učitele bez vytvoření základních podmínek.



Dokumenty z projektu SPIV ke stažení na Disku Google:

2 komentářů:

Jan řekl(a)...
26. června 2015 v 7:08  

Where are downloadable documents, Mr. Editor in Chief?

Janek Wagner řekl(a)...
26. června 2015 v 8:04  

Omlouvám se za chybu, opraveno.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.