Databáze výstupů projektů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost: naprostá zbytečnost?!

pátek 24. dubna 2015 ·

Databáze výstupů projektů OP VK má být podle MŠMT "veřejně přístupným portálem, který vedle základních informací o jednotlivých podpořených projektech umožňuje odborné i laické veřejnosti prohlížet, stahovat a případně i využívat materiály vzniklé s přispěním OP VK". Registrační procedura se vyznačuje ve srovnání s dalšími úložišti hloupou buzerací, v databázi je zatím jen asi třetina projektů a data postrádají i základní jednoduché kontroly správnosti. Výsledkem je tedy na první pohled zbytečný paskvil s mizerným uživatelským rozhraním...


Jedno z největších evropské úložišť výukových materiálů Learning Resource Exchange from European Schoolnet (LRE) nevyžaduje od uživatele, který si chce některý materiál stáhnout, žádnou registraci. Databáze výstupů projektů OP VK (dále jen DVP) vyžaduje zadání osobních údajů a následně přístup po zadání jména a hesla, jinak máte smůlu. Výmluvy na autorský zákon jen zakrývají buzeraci ze strany omezených úředníků.


V databázi je aktuálně 2695 projektů a 28840 takzvaných produktů, zpravidla sad digitální učebních materiálů, k dispozici je přes 391 tisíc souborů. Jde tedy o největší české úložiště, to je ale bohužel jediná priorita této DVP.

Pro přístup k materiálům je důležitý snadný a jednoduchý přístup, porovnáme-li DVP s již zmíněným LRE nebo s DUM.RVP.CZ, na titulní straně nenajdeme přímo možnost vyhledání, ale musíme přejít přes členitou nabídku. Dalším nedostatkem je absence fulltextového hledání v materiálech, máme k dispozici pouze hledání v názvu, anotaci, zaměření či souvisejících kategoriích.


O návštěvnosti svědčí dvě statistiky: nejstahovávanějších souborů a hodnocení produktů. Rekord ve stahování je 193, ale dvacátý soubor byl stažen pouze 27x. Hodnoceno bylo pouze 76 produktů, z toho většina pouze jednou nebo dvakrát. Více než třikrát nebyl hodnocen žádný produkt, takže validita hodnocení je v podstatě nulová. Na DUM.RVP.CZ je jen 9236 produktů, návštěvnost nejúspěšnějších  pak přesáhla 3000 shlédnutí, přímé srovnání tedy možné není. Počet hodnocení uživateli je zde také minimální, je tu ale validní hodnocení recenzentů portálu.


A na závěr ještě kritizovaná absence kontroly dat. Při brouzdání databází jsem narazil na projekt Banka elektronických testových úloh pro e-learningové testování, kde jsem si chtěl prohlédnout produkt Modul ICT předměty. K dispozici byl jen nicneříkající dokument ve formátu PDF (v DVP bohužel chybí náhled, soubor musíte stáhnout) a odkaz na údajný web http://www.soskolin.cz-moodle/, což je na první pohled nesmyslná adresa. Správná adresa je samozřejmě jiná: https://moodle.soskolin.cz/. Zde by stačila jednoduchá automatizovaná kontrola dat, ta je ale zřejmě nad síly tvůrců DVP. Ke konkrétním materiálům jsem se ale stejně nedostal, na odkazu v Moodle je upozornění Anonymní hosté nemohou vstupovat do tohoto kurzu, je třeba se přihlásit.

Výsledek práce s DVP byl tedy zoufalý. A nemyslím, že po doplnění údajů ze zbývajících tisíců projektů na konci roku 2015 bude situace lepší. Nebo si myslíte, že DVP není pro učitele a školy naprostou zbytečností?


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.