Přečtěte si: Rozdělené školství škodí všem dětem

úterý 10. února 2015 ·

Poslanecká sněmovna se bude zítra zabývat novelou školského zákona, v rámci které bude řešit i definici mentálního postižení. Aby pak čeští učitelé mohli vzdělávat "normální" děti odděleně od těch "hloupějších". Jenže cílem českého školství by neměla být diferenciace, ale začlenění co možná největšího počtu dětí do hlavního vzdělávacího proudu.


Z článku Jany Strakové v iHNed.cz vybíráme:

Česko má v rámci EU třetí nejvyšší podíl dětí vzdělávaných mimo hlavní proud a nejvyšší podíl odkladů školní docházky. Ve většině vyspělých zemí není princip rozdělování zdaleka tak zakořeněn jako u nás. Děti nastupují do hlavního vzdělávacího proudu v době, kdy by měly zahájit povinnou školní docházku, a škola si s nimi poradí. I tehdy, když třeba neumějí vyučovací jazyk, mají nějaký handicap nebo jiné kulturní zvyklosti.

9 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
10. února 2015 v 9:25  

Proč pak máme víceletá gymnázia?

Nechápu.

krtek řekl(a)...
10. února 2015 v 11:22  

Jak říkal Jára Cimrman, když se řekne A, musí se říct i B, C, ..., Z.
Není důsledkem rozděleného školství například to, že máme nejnižší míru negramotnosti v EU?

poste.restante řekl(a)...
10. února 2015 v 15:01  

Ve většině vyspělých zemí není princip rozdělování zdaleka tak zakořeněn jako u nás. Děti nastupují do hlavního vzdělávacího proudu v době, kdy by měly zahájit povinnou školní docházku, a škola si s nimi poradí. I tehdy, když třeba neumějí vyučovací jazyk, mají nějaký hendikep nebo jiné kulturní zvyklosti.

A poradí si s tím ty vyspělé země za stejných podmínek a za stejné peníze do školství, jako máme tady v Čechách?

Jana Karvaiová řekl(a)...
10. února 2015 v 18:05  

To vše je jen dobře připravená mediální masáž. Všechno to jsou povšechná, nekonkrétní tvrzení, abychom jako Češi vypadali jako blbečci, co právě slezli ze stromu. ŽE se na naše ,pro někoho ,diskriminační speciální školství jezdili a jezdí dívat odborníci ze zahraničí, to se tu nedozvíte. hádejte proč?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
10. února 2015 v 18:39  

"...a škola si s nimi poradí."

Já bych si tipl, že neporadí.
Podívejte do Francie, Anglie, Švédska nebo ghet v USA, kde jsou afroameričané rasově tak pozitivně protláčení, až to bílé bolí a pořád jsou potíže.

Neporadí, je to blbost.

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. února 2015 v 20:36  

Ve většině vyspělých zemí není princip rozdělování zdaleka tak zakořeněn jako u nás.

Skoro by se chtělo říci že 'zažrán'.
Je jen otázkou času, kdy slovo 'princip' bude nahrazeno slovem 'nešvar'. Poměrně dlouhodobá a masivní kampaň je přípravou pro navození stavu oprávněnosti čerpání fondů na zavedení a počáteční udržení náhražky za náš tradiční, a zdá se, že ve světě téměř ojedinělý, systém péče o děti a mládež, které speciální péči potřebují.
Na prvních 270 milionů už je políčeno.
Počítám, že tak deset, dvanác let se bude čerpat ostošest, aby se nějak dostatečně zábavnou formou proškolili speciálně pedagogičtí nevzdělanci, zatímco dlouholetí praktici budou na čátečné úvazky těmto pseudospecialistům dělat asistenty.
Pak se trendy otočí, a titíž úderníci budou horovat za zavádění speciální péče pro potřebné dětičky. V té době už ale speciální školou bude téměř každá běžná škola. Tedy až na nižší stupně některých osmiletých gymnázií povětšinou v krajských městech.
Vždycky jsem žil s tím, že alespoň v oblasti speciální péče o děti nám má svět co závidět.

Anonymní řekl(a)...
10. února 2015 v 21:04  

"Já bych si tipl, že neporadí."

Prostě, ty chytřejší a bohatší se raději přestěhují někam jinam, kde bude podstatné méně inkluze. Inkluze by měla být pevně kontrolována a řízena, neboť nastanou problémy

Unknown řekl(a)...
11. února 2015 v 6:20  

Vše je to kouřová clona, cílem je především inkluze. A u včleňování jde především o jisté etnikum. A že má dotyčný IQ 65, nevadí. Zařadíme ho do školy běžného vzdělávacího proudu. Tam ve třídě o počtu 30 žáků bude dozajista král. Nenaučí se vůbec nic a bude tam za blba. A další otázka. Má na tento experiment české školství peníze, protože je to nesmírně nákladná akce. Nebude nakonec těmto jedincům s IQ pod 70 lépe na škole speciální a ve třídě o počtu třeba 5 - 8 žáků a s kantory, kteří jsou na to odborníky? Asi se tam naučí více.

Unknown řekl(a)...
11. února 2015 v 6:23  

Prostě, ty chytřejší a bohatší se raději přestěhují někam jinam

Je to patrné na jedné ZŠ v Přerově. Dříve to byla elitní škola. Nyní tam uvidíte pouze jisté etnikum a obrovské problémy. Máte pravdu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.