Jiří Štípek, Petra Vaňková: Vybraná zjištění výzkumu stavu a pojetí rozvoje informačně technologických kompetencí na základních školách

pondělí 24. listopadu 2014 ·

V letech 2012 a 2013 byl na pracovišti autorů řešen výzkumný projekt „Informačně technologické kompetence dětí a jejich rozvoj na základních školách“. Článek podává stručnou zprávu o pojetí tohoto projektu orientovaného na poznání stavu, struktury a tendencí rozvoje informačně technologických kompetencí a budování informačně technologické gramotnosti žáků na základních školách. Charakterizuje hlavní zjištění výzkumu ve vybraných problémových oblastech zahrnujících charakteristiky a tematické celky informatických výukových aktivit a strukturu ICT kompetencí učitelů informatických předmětů.


Z článku v Orbis scholae, odborném recenzovaném časopisu zaměřeném na problematiku školního vzdělávání v jeho širších sociokulturních souvislostech, vydávaném PedF UK, číslo 2014/1, vybíráme závěr:

Prezentované výsledky projektu „Informačně technologické kompetence dětí a jejich rozvoj na základních školách“ rámcově charakterizují situaci na ZŠ v ČR. Poskytují stručný pohled na klíčové aspekty informačně technologické výchovy na základních školách, tj. především na povinné informatické předměty, jejich pojetí a obsah, a dále na učitele, kteří tyto předměty zabezpečují.

Výsledky výzkumu uvedené v tomto článku jsou výběrem zjištění učiněných v rámci první fáze výzkumu (viz Metody a průběh výzkumu). Ve druhé fázi byla řada zjištění doplněna a zpřesněna. Nejdůležitější z nich jsou shrnuta v následujícím přehledu:

  1. Stávající pojetí RVP ZV v oblasti Informační a komunikační technologie je většinově považováno za příliš obecné, zastaralé, bez jasné koncepce, nereflektující vývoj v dané oblasti a nové požadavky na rozvoj informačně technologických kompetencí žáků. Požadováno je jeho přepracování z hlediska obsahu i hodinové dotace příslušného předmětu, resp. explicitní integrace digitálních technologií a důraz na rozvoj příslušných kompetencí do ostatních vyučovacích předmětů.
  2. Informačně technologická výchova realizovaná v informatických předmětech inklinuje k zúženému pojetí orientovanému na uživatelské dovednosti, zvládnutí základních, většinou kancelářských, aplikací a vyhledávání informací, které je doplněno o etické, bezpečnostní a právní aspekty.
  3. Přestože v praxi škol převládá platformní a aplikační přístup, mnozí učitelé považují za důležité pracovat v různých prostředích, aby rozvoj kompetencí žáků nebyl závislý na konkrétní platformě a konkrétních aplikacích, neboť bezproblémová adaptace na nové technologie je možná jen tehdy, je-li porozumění žáků založeno na invariantních nadplatformních a nadaplikačních přístupech.
  4. Struktura a rozsah, resp. úroveň informačně technologických kompetencí učitelů informatických předmětů zásadně ovlivňuje pojetí a orientaci informačně technologické výchovy realizované v těchto předmětech. Tematické celky nebo kompetence, které učitelé sami hůře zvládají nebo jsou pro ně náročné, hodnotí jako málo významné pro rozvoj informačně technologických kompetencí žáků na základní škole, a ve výuce se jim proto nevěnují.
  5. Implementace digitálních technologií a aktivit podporujících rozvoj informačně technologických kompetencí žáků do vzdělávacího prostředí a života školy se rozvíjí především v těch směrech, které nekladou zvýšené časové nebo odborné nároky na učitele.

Přestože počet respondentů byl poměrně značný (1183) a geografické rozložení respondenty zastoupených škol odpovídalo celkovému rozložení základních škol v České republice, nebyl výběr vzorku z podstaty použitých metod a dobrovolnosti zapojení reprezentativní. Nicméně zejména závěry, které se dotýkají problémů a nedostatků informačně technologické výchovy na našich školách, je třeba chápat jako závažné, i když míru jejich rozšíření není možné spolehlivě určit.



1 komentářů:

BoBr řekl(a)...
24. listopadu 2014 v 8:20  

Děkujeme, teď teprve to, co všichni víme, máme konečně ověřeno. Takže je to pravda pravdoucí! Co dál?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.