Jak učit a nevyhořet

středa 8. října 2014 ·

Skupina pro pedagogy pro podporu prevence a zvládání syndromu vyhoření může pomoci učitelům zvládat intenzivní psychickou zátěž, které jsou vystaveni.


Pedagogové pracují pod intenzivním psychickým tlakem a jsou tak jako jedna z tzv. pomáhajících profesí velmi ohroženi syndromem vyhoření. Lze statisticky prokázat, že na školách působí učitelé, kteří buď vyhořelí jsou, nebo se tomu blíží. Ve snaze pomoci učitelům a vychovatelům v jejich nelehké roli nabízí EDUin možnost osvojit si přístup, který pomáhá psychickou stabilitu zachovat, případně obnovit.

Jak to bude probíhat (poprvé od 22. 10. 2014)

  • Program bude probíhat formou uzavřené podpůrné skupiny pro 6 -15 osob.
  • Uskuteční se 4 setkání, vždy ve středu od 16 hodin (říjen až leden), 90 až 120 minut.
  • První setkání proběhne 22. 10. 2014.
  • Na každém setkání budou prezentovány a následně rozebrány a sdíleny 2-3 „případy“ (zážitky, příběhy, situace, stavy, pocity).
  • Účastníci budou následně pilotní program hodnotit a poskytnou zpětnou vazbu organizátorovi.
  • Tento pilotní cyklus je zdarma.
  • Podmínkou účasti je, aby byli účastníci v přímé práci s dětmi (učitelé, vychovatelé, výjimečně asistenti).
  • Skupině bude k dispozici profesionální facilitátor s psychoterapeutickým výcvikem.
  • Přihlášky (jméno, pracovní pozice, škola, osobní kontakt, stručně důvod přihlášení) na MiroslavHřebecký,miroslav.hrebecky@eduin.cz, 777 230 849

Mirek Hřebecký, koordinátor programu (EDUin), řekl: „Hlavní metodou práce budou prvky tzv. Balintovské skupiny. Postup umožňuje vyjádření a sdílení pocitů, sdílení dobré praxe, vzájemnou podporu. Nemusí sice vést k přímému řešení konkrétních situací, ale poskytuje velmi dobrý mentální trénink k tomu naučit se principy řešení a prevence.“

2 komentářů:

krtek řekl(a)...
8. října 2014 v 13:24  

A nestačí obyčejná relaxace, hospoda, pokec na České škole?

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. října 2014 v 22:49  

Naprostý standard. Někdo stvořil projektovou penězoteč, a teď tam potřebuje vykázat lidi. Pár zoufalců na to vždycky skočí.
V nejhorším případě se v první vlně nalákají vedoucí pracovníci, kterým se poskytne pohoštění a propagační cetky i za ty, které tam ti činovnívći pak naženou befelem a 'zadara'. Jak říkám, standard.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.