Alena Maršálková: Moderní výuka je ta, která je zajímavá a zábavná pro žáky, stejně jako pro učitele

čtvrtek 23. října 2014 ·

Nezisková organizace EDUkační LABoratoř (EDULAB) realizuje ve spolupráci s Kontem BARIÉRY a dalšími partnery Program podpory digitalizace škol. Jeho cílem je digitalizace škol, zvýšení využívání informačních technologií ve školách a jejich dlouhodobá podpora ze strany neziskových organizací a soukromého sektoru. Výsledky dotazníkového šetření mezi školami, které se zapojily do programu v předchozím školním roce, ukázaly, že je to krok správným směrem. Učitelé digitální materiály používají, dětem se líbí a rády se podle nich učí. V tomto školním roce otevřel EDULAB program pro tisíc škol. „Zapojené školy získají řadu zajímavých výhod,“ říká v rozhovoru Eva Výšková Greblerová, lektorka a koordinátorka Programu podpory digitalizace škol.

Co vás vedlo k tomu, že jste v tomto školním roce rozšířili program pro tisíc škol?
V minulém školním roce byl program otevřen pro 500 škol a zájem byl velký jak mezi mateřskými a základními, tak i středními školami. Stanovený počet byl naplněn a stále se nám hlásili další zájemci. Na konci minulého školního roku proběhlo na 122 školách z 500 zapojených do programu šetření, které mimo jiné ukázalo, že všichni dotázaní učitelé považují používání informačních technologií ve výuce za důležité a 95 procent z nich je využívá nebo plánuje využívat. My se zaměřujeme na podporu a rozvoj moderních forem výuky a zavádění technologií na všech stupních. Podporujeme také rozvoj dalšího vzdělávání učitelů, aby se naučili pracovat s těmito novými technologiemi a používali digitální vzdělávací materiály. Proto jsme se rozhodli, že nabídneme program více školám.

Řekla jste, že podle výsledků šetření, které jste provedli, považují učitelé nové technologie za důležité a používají je. K jakým dalším závěrům jste došli?
Pro nás je také velmi důležité, že valná většina žáků vnímá používání digitálních vzdělávacích materiálů ve výuce pozitivně. Hodiny jsou pro ně atraktivnější a zajímavější. Učení je baví.

Co všechno má možnost získat škola, která se do programu přihlásí?
Výhod je celá řada. Jednou z nich je bezplatný přístup pro celou školu na vzdělávací portál eKabinet.cz do konce školního roku 2014/2015. Využívat jej mohou všichni učitelé. Dále bezplatné školení zaměřené na práci s digitálním vzdělávacím obsahem a s dotykovými technologiemi. Škola bude mít možnost získat také další benefity od partnerů programu, zapojit se do soutěží a do dalších projektů.

Mají školy v rámci programu nějaké povinnosti?
Je potřeba se především zaregistrovat. Chtěli bychom, aby učitelé začali využívat technologie, které již na školách mají, v kombinaci s digitálním vzdělávacím obsahem ve výuce. Za tímto účelem pro ně pořádáme školení.

Kde budou probíhat školení a v jakém rozsahu?
Jednodenní školení jsou organizována v Centru moderních vzdělávacích technologií EDULAB v Praze. Plánují se také školení na školách přímo v regionech.

Co má škola udělat proto, aby se do programu mohla zapojit?
Základní podmínkou je provedení registrace na stránce www.edulabcr.cz/registrace. Následně ji budeme kontaktovat ohledně dalšího postupu. Registrace je otevřena do 31. 10. 2014 a kapacita se rychle naplňuje.

Mohou se zaregistrovat školy, které jsou již zapojené do jiných projektů?

Ano, samozřejmě, do Programu podpory digitalizace škol se mohou zaregistrovat všechny mateřské, základní a střední školy na území České republiky, bez ohledu na zapojení do jiných projektů.

Znamená účast povinné zapojení i v následujícím období?
Aktuálně jsou naplánované aktivity na tento školní rok. Rádi bychom, aby program pokračoval za obdobných podmínek i v dalších letech.


Školení učitelů v Centru moderních vzdělávacích technologií EDULAB v Praze

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.