Přečtěte si: České školství pluje bez kormidla

pondělí 1. září 2014 ·

Ministr školství Marcel Chládek má dobrou mapu, která volá po snížení nerovností ve vzdělání a zlepšení řízení škol. Bohužel se však Strategie 2020, kterou vláda přijala na jeho popud, příliš nedrží.


Z komentáře Tomáše Feřteka v Mladé frontě dnes/EDUin.cz vybíráme:

Konkrétní kroky ministra jsou často v přímém rozporu se strategií, kterou na jeho popud vláda přijala. To je špatná zpráva, protože to znamená, že i ona se postupně změní v papír, který většina učitelů nebude brát vážně. Moře českého vzdělávání je v tuto chvíli rozbouřené, vycházejí z něho skvělí absolventi i lidé s minimální gramotností.

Školství je pořád jako koráb bez kormidla nesený proudem, jehož kapitán si myslí, že k cíli vzdělanostní společnosti doplaveme jistěji, když část námořníků naženeme do podpalubí, aby nesmrděli panstvu na očích. Bez ohledu na to, co si o tom myslí cestující (ti často souhlasí), tohle správný kurz nezajistí. Když už má kapitán dobrou mapu, tak ať se jí drží.

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
1. září 2014 v 20:45  

Vkládám svůAť už jste zapálený učitel nebo ředitel, nakonec spousta vámi vyjmenovaných věcí skončí na penězích.Stále omílané téma pomocných profesí do škol – psychologové, asistenti, speciální pedagogové.To stojí peníze. Nabrat všechny děti na gymnázia nebo maturitní obory a pak je nechat propadat a nakonec vyletět – to stojí peníze (protože, kdo učí tak ví, že prostě všichni nejsou zrovna studijní typy). I ty RVP mnoho učitelů nenávidí ne proto, že by ta myšlenka byla hloupá,ale protože makali spousty hodin na jejich vypracování a často nedostali ani korunu navíc (nebyly peníze v rozpočtu školy). Navíc (alespoň pokud mohu soudit z našich RVP pro LMP), tak učiteli očekávané snížení nutných znalostí (OVO)se nezmenšilo a prostor pro další aktivity se tím dost scvrknul. V současnosti se přidáním dalšího jazyka na ZŠ se zmenšily i disponibilní hodiny, které právě mohly být využity k rozšiřování a upevňování kompetencí.
A obávám se, že problém rozevírání nůžek mezi chudšími a bohatšími a jejich přístupu ke školnímu vzdělávání není hlavní otázkou školství, ale politiky státu, který dopustí masivní chudnutí obyvatelstva. A není to jen problém ČR ,ale i dalších, z našeho pohledu, starších a zkušenějších demokratických států, jako je GB, Německo, USA…Propastný rozdíl mezi státními a soukromými školami v USA je znám mnoho let a rozhodně se tam nic nelepší. spíš naopak, dáno ekonomickou situací tohoto státu.Zkuste být průměrným Čechem s podprůměrným platem, kdy vám má dítě dojíždět např. 12 km do školy. Mě osobně to u 2 dětí přijde na 10 000 ročně a to chudá nejsem. To prostě školu neřešíte. A to nám chtěl Kalousek ještě zrušit dotace na doplácení školních jízdenek. Ona není všude Praha, kde je na 1 km čtverečním několik škol, ze kterých si můžete vybrat. Na vesnici máte celou jednu a další o 20 km dále.
A také bych uvítala, kdyby se k nám ,pedagogům, někdo začal chovat tak, jak se chce, abychom se my chovali k dětem. Představte si, kdybych obden dětem předhazovala, jak jsou hrozné, neschopné, zaostalé apod. To by byla motivace, že? A nám to nemá vadit, když se v médiích většinou jen stále přemílají ta negativa a málokdy se sáhne po pozitivech? To má být jako motivace k další práci? Děkuji,ne.j příspěvek z Eduinu:

Simona CARCY řekl(a)...
2. září 2014 v 9:30  

Třeba by bylo dobré, kdyby kormidelník místo nahánění posádky do podpalubí, významnou část posádky vysadil na pustém ostrově a sehnal posádku novou, kvalifikovanou a motivovanou. Potom by se mohl chytit sám kormidla a nestarat se o ptákoviny jako je jeho mediální obraz. Ten je mimochodem jako z podpalubí....

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. září 2014 v 10:09  

Jééé, já bych chtěl být motivovaný. Víte, aby mne to učení bavilo a chodil jsem do školy rád.
Takhle ani nevím, k čemu mi to zkompetentňování dětí a mládeže jednou bude...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.