Přečtěte si: Ředitelka kritizované školy: O šátky u muslimských dívek původně nešlo

pátek 29. srpna 2014 ·

Muslimské šátky do škol patří, míní ombudsmanka Anna Šabatová a kritizuje Střední zdravotnickou školu v Praze, že prosazovala opak. „Prvopočátek tohoto případu ale vůbec se šátky nesouvisel,“ říká v rozhovoru ředitelka školy Ivanka Kohoutová.


Z článku Martina Shabu v Lidovky.cz vybíráme:

LN Můžete se opřít i o stanovisko nějaké nezávislé strany?
Česká školní inspekce šetřila naši školu dvakrát. Ani podle prvního nálezu jsme nepochybili. Stížnost stěžovatelky byla označena jako neoprávněná. Druhé šetření proběhlo v květnu za účasti zástupců ministerstva vnitra. Trvalo čtyři dny a účastnilo se ho osm lidí. Na ústním jednání 16. května nám v přítomnosti Pavlíny Gucké z pražského magistrátu coby zástupkyně našeho zřizovatele a dalších lidí z vedení školy kontroloři prezentovali výsledky kontroly. A ty byly nadstandardně dobré. Písemný protokol však dodnes nemám.

LN Proč jste trvala na nenošení šátků?
Prvopočátek tohoto případu vůbec se šátky nesouvisel. Požadovali jsme, aby dívky doložily dle školského zákona doklad o pobytu na území České republiky. Zatímco jedna nám to poskytla, druhá, která si následně stěžovala u ombudsmana, tak neučinila. Nestalo se tak ani v den zahájení školního roku. Žádný doklad o pobytu ani průkaz azylanta u sebe neměla.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. srpna 2014 v 21:06  

Proč mne snad ani nepřekvapuje, v čem patrně tkví podstata problému. Cizinec, který nehodlá respektovat zákony země, které by možná mohl být i trošku vděčný, že jej tato poměrně vstřícně přijala, v okamžiku, kdy má pocit ukřivdění, prosazuje svoje zájmy podle našich měřítek spolužití značně křivolace.
A naší multikulturní vstřebávači na to buď prostoduše naskakují, nebo si na tom budují svoje výhodnější pozice huboumlátičů.
Otázkou zůstává, do jaké míry jde o ideu, o duchovní svět, a do jaké míry o útrpnou lidskou malost. Pokud se nemýlím, profesor Igor Lukeš pojímá mnohé náboženské nesváry spíše jako otázku příslušnosti k nějaké skupině v prostém boji o moc. Ve velké zkratce něco jako derby Sparta versus Slávie. Spar-ta, Spar-ta...
Principiálně mi to připomíná příběh těch poškozených, proti svojí vůli nedovzdělanců, kteří byli možná někým navedeni nebo i použiti, a kteří si stěžovali u evropského soudu. Nabídku nápravy újmy nevyužili, odškodnění schrábli, a čr do ne právě hezkého světla vrhli. Jediným výsledkem je typicky české školské rojení, které spíš mnohým dětem uškodí, než by jim jakkoli pomohlo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.