Radana Lencová: Poznámky k tiskové zprávě nakladatelství Fraus z 20. 5. 2014 Nevázané písmo bude od září pro školy dostupnější

pondělí 28. července 2014 ·

Přinášíme reakci Radany Lencové na tiskovou zprávu nakladatelství Fraus, kterou jsme zveřejnili koncem května.


1) citace: "K písmu Comenia Script universal, které bylo doposud jedinou alternativou k tradičnímu vázanému písmu, přibudou po dvouleté pilotáži písanky vysázené písmem Comenia Script A (CS A)".

Komentář Radany Lencové:
Písanky od nakladatelství Fraus s písmem Comenia Script A nebyly pilotované MŠMT. Písanky "Umím psát 1, 2" s Comenia Script universal (vydává nakladatelství Svět) byly dva roky pilotované a jsou řádně ověřené.

2) citace: "Přestože se oba dva typy nevázaného písma liší jen drobným detailem (serifem)..."

Komentář Radany Lencové:
Rozdíl v obou abecedách - mezi Comenia Script universal, které se 2 roky pilotně ověřovalo a "nevázaného písma" Comenia Script A - není jenom v jednom detailu (serify). Během pilotování se měnily samotné tvary písma, aby žáci některá písmena a číslice mezi sebou nezaměňovali, nebo předlohový tvar lépe zvládli napsat a také především, aby nedocházelo k deformacím některých písmen, nečitelným tvarům apod.

3) citace: "(...) cenově je rozdíl markantní – za tři písanky Nakladatelství Fraus určené pro prvňáčka škola zaplatí 87 Kč, kdežto u již zavedeného Comenia Script universal z nakladatelství Svět je to aktuálně 128 Kč. „Úspora ve výši jedné třetiny ceny"

Komentář Radany Lencové:
Písanky nakladatelství Fraus se nedají srovnávat už proto, že se jedná o dva různé typy písma. V nakladatelství Svět se cena písanek každý rok snižuje, nyní stojí písanka pro 1. ročník 111 Kč, viz http://www.nakladatelstvisvet.com/cs/shop/edice_kaligrafie/prvni-trida/radana_lencova_pisanka_gen
Dle informací, které mám z nakl. Svět, mají školy navíc slevu 10 %. Cena písanek po slevě je 99 Kč + bonus ke každé písance zdarma (Tahák do kapsy "Abeceda" v hodnotě 17 Kč). Tyto písanky jsou navíc formátem výrazně větší a rozsahem bohatší.

Porovnání ceny:
  • 87 Kč písanky nakl. Fraus (za 3 černobílé sešity A5)
  • 99 Kč písanky nakl. Svět + bonus v ceně 17 Kč (za 2 dvoubarevné sešity A4, 2x 32 stran)
4) citace: "Vysoká cena písanek byla doposud označována za hlavní překážku většího rozšíření výuky psaní nevázaným písmem na českých školách."

Komentář Radany Lencové:
Téma tzv. "vysoké ceny písanek Comenia Script" je umělý problém, který vyvolala v médiích minulý rok některá nakladatelství, jelikož se jim nepodařilo získat od MŠMT ani od autorky pilotovaný typ písma. Viz například článek "Nové písmo školy netáhne" (Právo 10. 12. 2013) atd., vytvořený z podnětu některých nakladatelů. Školy, které písmo Comenia Script ve výuce již započaly, neměly s cenou problém, a oceňovaly především kvalitu zpracování, která přesahuje běžnou výuku psaní, viz např. článek "Průkopníci nového písma si ho pochvalují a nehledí na peníze" (Novinky.cz 3. 2. 2014)
nebo "Jednodušší a praktičtější. Písmo Comenia Script chválí žáci, učitelé i rodiče" (Český rozhlas 22. 1. 2014)

Písanky "Umím psát" Radany Lencové z nakladatelství Svět se tisknou zatím v malém nákladu, od toho se mimo jiné také odvíjí i cena. Nakladatelství Svět však cenu písanek každý rok snižuje, i když cena papíru naopak roste.

5) citace: „Právě vzájemná provázanost výukových materiálů do jednoho celku přispěla k tomu, že písankám vysázeným písmem Comenia Script A od Nakladatelství Fraus byla jako prvnímu souboru materiálů pro výuku primárního psaní nevázaným písmem udělena doložka Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, (...) Dosavadní verze Comenia Script universal získala od MŠMT pouze doporučení."

Komentář Radany Lencové:
Je zvláštní, že tzv. schvalovací doložka MŠMT k písankám nevázaného písma je něco více, než dvouleté pokusné ověřování s písmem Comenia Script universal, kterého se zúčastnilo cca 900 žáků z celé České republiky a které má konkrétní validní výstupy (viz Závěrečná zpráva MŠMT). Navíc Comenia Script universal bylo oficiálně schváleno jako alternativa, ale "nevázané písmo" ne, to se neověřovalo.

Co se týče "vzájemné provázanosti výukových materiálů" k nevázanému písmu od nakladatelství Fraus, chtěla bych upozornit učitele na některé skutečnosti:

- Sešit "Uvolňovací cviky a tvarové prvky psacího písma (český jazyk 1, genetická metoda, pro 1. ročník ZŠ)" obsahují pouze tvarové prvky ke starému písmu vázanému, nikoliv k písmu Comenia Script. Tento sešit byl vydán v roce 2012. Připojuji ještě komentář k tomuto problému, který naleznete v jednom z recenzních posudků na písanky s "nevázaným písmem" (vydalo nakladatelství Fraus, 2014): "Za vhodné však nepovažuji použití materiálu "Uvolňovací cviky a prvky psacího písma spolu s písankami 1, 2, 3, nevázané písmo, protože zde se objevují prvky psacího písma běžného a je zde tedy rozpor mezi písmem nevázaným a běžným, vázaným. Ve srovnání obou souborů písanek se mi zdařilejší jeví písanky k nácviku písma běžného - vázaného. Jsou propracovanější, zajímavější a pro žáky zábavnější. (...)".

- Učebnice "Začínáme číst a psát 1 (český jazyk 1, genetická metoda, pro 1. ročník ZŠ)" obsahuje odlišné písmo pro nácvik velké abecedy, než je velká abeceda Comenia Script. Prakticky to znamená, že se žáci budou učit dvě různé velké abecedy - jednu v písankách a jednu v učebnici, kde se má velká abeceda zapisovat do řádků. Tímto způsobem výuky se nemohou učitelé těšit na "časovou úsporu"... Oba sešity byly vydány v roce 2012.

Pokud by byly výukové materiály, jak je v citaci uvedeno, skutečně vzájemně provázané, pak by v učebnici "Začínáme číst a psát 1" a v písankách s "nevázaným písmem" byla shodná velká abeceda Comenia Script.

6) citace: "Učitelka Michaela Sklenářová ze Základní školy v Řevnicích u Prahy pilotovala se svou třídou novou metodu psaní nevázaným písmem od Nakladatelství Fraus dva roky a v současné době jsou žáci, kteří používali nové písanky, ve čtvrté třídě. (...)"

Komentář Radany Lencové:
Nakladatelství Fraus si přisvojuje výsledky a plody dvouletého pilotního ověřování. Žáci ze ZŠ v Řevnicích, kteří jsou nyní ve čtvrté třídě, nepilotovali novou metodu psaní nevázaným písmem od nakladatelství Fraus, ale písmo Comenia Script universal, a to v písankách Radany Lencové ("Umím psát 1, 2" pro 1. ročník a "Umím psát na cestách 1, 2" pro 2. ročník). Autorka Radana Lencová tuto školu opakovaně navštěvovala a vždy si dělala fotodokumentaci písma žáků z jejích autorských písanek.

Informaci o tom, jaké písmo se pilotovalo na ZŠ v Řevnicích, jsem si ověřovala přímo u paní ředitelky Štěpánky Rajchlové, která na této škole působila v letech, kdy zde ověřování MŠMT probíhalo (2010-2012). Sdělila mi, že se zde dva roky ověřoval pouze jeden typ písma určený k ověřování (Comenia Script universal), nikoliv tzv. "nevázané písmo" (Comenia Script A) od nakladatelství Fraus. Žáci by ani prakticky nezvládli učit se dvěma druhům psacích abeced...
Pro doplnění: MF Dnes ve svém článku ze 17. 5. 2014 uvádí: "Písmo ze svých písanek však Sklenářová na žácích ještě nezkoušela."...

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
28. července 2014 v 15:12  

Ochrana práv z duševního vlastnictví je v této zemi VELMI obtížná, ba nemožná, neboť být držitelem duševního vlastnictví v tomto Bananistanu je výrazně méně, než mít známého na nějakém ministerstvu. Tak je to u nás s právem. Nelze než vyjádřit lítost nad způsobem, jak je s autorstvím písma a autorkou samou nakládáno za přispění státní správy.

Unknown řekl(a)...
29. července 2014 v 12:03  

Víte, paní Carcy, vyvozováním něčeho z jedné zprávy v jednom médiu se v dnešní době celkem snadno znemožníte.
Nejen když člověk média vlastní nebo je de facto financuje (nakupuje reklamní prostor), ale i když tam má jen např. známé ze studií, tak protlačí k zveřejnění leccos...
Snad by bylo lepší si s podobnými tvrzeními počkat, zda se údajná poškozená vůbec obrátí na soud, a pak ještě na to, jak ten eventuální soud rozhodne.
Do té doby je minimálně užitečnou zásadou, když už chcete vyslovovat nějaké své soukromé soudy, osvědčené římské "audiatur et altera pars".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.