Gyulla Banga: Ptal se někdo z TOP 09 Romů na jejich názor na výuku v romštině?

úterý 8. dubna 2014 ·

Původně jsem si myslel, že návrh opoziční TOP 09 ohledně výuky některých předmětů v romském jazyce je pouze aprílový žert. Dnes jsem byl definitivně přesvědčen o tom, že to myslí opravdu vážně, návrh se bude projednávat, ostatní strany to prý také vítají.


Nejspíš si myslí, že tím odstraní jazykové bariéry, které mnoho romských dětí má, zjednoduší to adaptaci na běžných základních školách a sníží se tím počet dětí, kteří často končí v základních praktických školách.

Dobrá, pojďme si to tedy představit. Bydlím ve Vršovicích, dcera je poloviční Romka. Příliš se nezajímám o to, kde je jaká škola, ale slyšel jsem, že Deži chodí do té školy na Žižkov, kde jsou jen naši Roma. Tak co, hodím jí tam, ať je mezi našima, ne? Vůbec netuším, že se tam něco učí v romštině, já sice romsky dobře rozumím, jsem ale „západňár“, mluvíme romsky trochu jinak, proto jsem dceru příliš romsky neučil.

Dcera od mala vyrůstá s jednou kamarádkou, je to olašská Romka. Nastupují spolu do první třídy. Přijde paní učitelka, gádžovka, pozdraví romsky. Obě holčina nevěřícně zírají. První den ve škole, paní učitelka jim tam něco vykládá, obě vůbec netuší, o čem to mluví.

Poté, co mi dcera sdělila, jaký byl první den ve škole, naštvaně přijdu do školy a křičím na paní ředitelku, jak to, že když na dceru mluví romsky, že jí učí „východňársky“? Ona mi sice ochotně vysvětluje, že východoslovenský dialekt je nejvíce používaný na našem území, to mě ale vůbec nezajímá. Požaduji výuku „po našem“!

To paní ředitelka netuší, co jí ještě čeká. Jen naštvaně praštím dveřmi, už tam stojí pan Stojka. Z chodby slyším jak si stěžuje, že jeho dcera není žádná „rumungri“ a požaduje, aby paní učitelka mluvila s jeho dcerou česky nebo olašským dialektem!

Paní ředitelka už je tak vyčerpaná, že není schopna panu Stojkovi vysvětlit, že je to dobrá věc pro všechny. Sotva pan Stojka odejde, za chvíli na dveře klepe další naštvaný tatínek. Pomalu se šourám chodbou a jsem zvědavý jak to dopadne. Tentokrát přišel jakýsi pan Bock. Také je Rom, Sinti, původem německý Rom. Znám ho, je to můj soused. Sice už odcházím, ale ještě jasně slyším jeho slova: „Můj syn není „kheibro“ nedal jsem ho do školy proto, aby se učil tenhle jazyk! Buď náš, nebo ho dám jinam!“

Druhý den přihlásíme všichni své děti do školy ve Vršovicích, sice tam mluví všichni česky, alespoň jim ale naše děti všem rozumí. Mají tam sice povinnou angličtinu, učí se jí ale společně a celkem jim to jde. Důležité je, že počítat, psát a trochu té historie poslouchají v češtině. Paradoxně, je tam také nepovinný předmět, romština. A teď dobře čtěte, děti tam všichni chodí a rádi. Jednou týdně do školy dochází externí učitel, jakýsi pan Demeter, dětem překládá texty k písním, které znají. Vypráví jim o tom, proč mají také Romové odlišný jazyk, děti jsou nadšené, rodiče také, často po hodině sedíme ještě další hodinu v učebně a společně zpíváme různé písničky.

Konec představám, pojďme teď do reality. V současné době – jak školský zákon, tak vyhláška o základním vzdělávání – umožňují zařadit výuku romského jazyka jako volitelný nebo nepovinný předmět na základních školách. Otázkou je, kdo vyhlášku využívá?

Celý článek na ROMEA.cz

3 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. dubna 2014 v 11:34  

paní učitelka, gádžovka

Hezkyy...
Kdyby si Romové víc hleděli vzdělání, mohla být paní učitelka cigoška.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. dubna 2014 v 13:05  

Ono z článku zde vypadlo i to důležité, co je na Romea.cz:

"Vůbec nic nemám proti tomu, aby se romské nebo další děti učili na základní škole romštinu. Vůbec si ale neumím představit, jak by se učili matematiku, češtinu, chemii nebo fyziku v romštině."

Tak je potřeba, aby lidé jako pan Banga (+ přiživující se aktivisté)apelovali na rodiče "romských" dětí, aby je učili česky, vzdělání si vážili.

Jinak sám pan Banga potvrzuje, že část romů je nevzdělavatelná, protože neumí česky a romsky to NEJDE!

U nás ve škole to vypadá tak, že těch pár romů mlátí ostatní žáky a něketré matky mlátí nebo aspoň vyhrožují tímtéž učitelkám. Jinak pohodové etnikum...

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. dubna 2014 v 20:27  

Jen jestli si pan Banga dobře promyslel.
Vzhledem k tomu, že rodilí mluvčí mají výjimku z kvalifikačních požadavků, přicházejí tak Romové o nespočet zajímavých pracovních příležitostí.
Kdo má dnes nejméně dvacet tisíc měsíčně za dvacet hodin práce týdně a tři měsíce volna ročně?
Měl by jim to někdo říct.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.