Čeští žáci se zapojili do Akademie středoevropských škol. S projekty o rozmanitosti

úterý 8. dubna 2014 ·

Sedm českých škol se zúčastnilo soutěže o nejlepší inovativní mezinárodní školní projekt na téma rozmanitost v rámci Akademie středoevropských škol (aces). Žáci nejen navštívili školy v zahraničí, ale především se učili spolupráci, toleranci i občanské odvaze. Výsledky soutěže vyhlásila mezinárodní porota minulý týden ve slovenském Senci.


Jak se změnil život Čechů a Slováků dvacet let po rozdělení? Co spojuje lidi z venkova a z velkých měst? A jak překonat předsudky vůči spolužákům s hendikepem? I na to hledali v minulých měsících odpovědi žáci sedmi českých škol, které se zapojily do Akademie středoevropských škol (aces).

„Naše partnerská škola je z Černé Hory. Už to byla velká výzva – daleká cesta, úplně jiné prostředí. Ale stálo to za to, návštěva v Černé Hoře byla pro děti obrovský zážitek a i projekt samotný je hodně zaujal a poctivě na něm pracovaly,“ popisuje Zora Uhlířová, učitelka ze ZŠ Bernarda Bolzana v Táboře. Během oboustranných výměnných pobytů navštívili žáci neziskové organizace i filmový festival, rozvíjeli téma sociální rozmanitosti v rámci hudební či výtvarné dílny a debatovali o lidských právech nejen mezi sebou, ale i s rodiči, místními politiky nebo policisty.

„Z pohledu pedagoga také oceňuji to, že před zahájením vzniká vždy databáze škol, které se chtějí účastnit. Hledání vhodné partnerské školy pro různé projekty a výměnné pobyty totiž bývá obvykle dosti obtížné,“ dodává Uhlířová, jejíž škola se účastnila letos už potřetí.

Patronace Rady Evropy nad Akademií aces v Senci

Od 1. do 4. dubna se téměř 300 studentů a učitelů ze 44 středoevropských a balkánských škol sešlo na Akademii aces ve slovenském Senci. Spolu se zástupci ministerstev školství a dalších odborníků tu mohli sdílet své zkušenosti a dozvědět se více o alternativních metodách vzdělávání nebo o tom, jak integrovat studenty se znevýhodněným v rámci své školy. Letos poprvé proběhla Akademie aces pod patronací generálního tajemníka Rady Evropy Thorbjørn Jagland.

Hlavním bodem programu v Senci byla prezentace a hodnocení projektů. Školy mohly být nominovány na ocenění v pěti kategoriích: Zapojení studentů, mezinárodní spolupráce, občanská odvaha, inovativní výuka a letošní téma „rozmanitost“. Nejlepší projekty vybírala mezinárodní odborná porota, mezi vítězi byly školy z Bosny a Hercegoviny, Černé hory, Slovinska, Rumunska, Kosova, Makedonie a Slovenska.

Česká republika je součástí jedné z největších školních sítí ve Střední Evropě

Akademii středoevropských škol (aces) založila v roce 2006 Nadace ERSTE ve spolupráci s rakouskou organizací Interkulturelles Zentrum. Dnes je aktivní v 15 partnerských zemích ve střední a jihovýchodní Evropy a kromě zmíněných organizací se na ni podílí ještě slovenské sdružení Včelí Dom. Česká republika je součástí aces od roku 2007. Cílem aces je podpořit mezinárodní spolupráci skrze soutěž školních projektů, příští kolo přihlášek bude spuštěno v roce 2015.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.