Jiří Švehla: Cloudová uložiště – Dropbox

pondělí 24. února 2014 ·

První díl seriálu o možnostech ukládání dat online, jež se pomalu ale jistě stávají standardem pro technologie s přístupem do internetu. Tento díl se věnuje historicky prvnímu podobnému všeobecně rozšířenému nástroji - Dropboxu.


Tento díl seriálu o „uložištích v mracích“ bude pojednávat o Dropboxu. Jedna z nejstarších cloudových služeb vznikla jako „Udělej si sám“ projekt Drew Houstona. Student amerického MIT prý často zapomínal svůj USB disk a posílat si data mailem trvalo dlouhou dobu. Drew vytvářel službu nejdříve pro své potřeby, ale problém zpřístupnění dat byl všeobecný, proto v roce 2007 zakládá díky startupové agentuře svůj Dropbox.

Dropbox:

Cena

Dropbox funguje podle obchodního modelu Freemium - zaregistrovaným uživatelům je poskytnut zdarma omezený prostor a umožněno předplatné pro účet s větší kapacitou. Základní velikostí jsou 2 GB prostoru, který lze zdarma navýšit až na 16 GB pomocí 500 MB balíčků zvaných Referral (připoj svého souseda).

Cena za rozšiřující datový prostor se pohybuje v lednu 2014 v PRO edici za 100 GB prostoru 9.99 $ měsíčně či 99 $ ročně, za  200 GB prostoru 19,99 $/m,  199 $/r a  500 GB – 49.99 $/m, 499 $/r. Business edice s plnou administrátorskou podporou, nekonečným prostorem, nekonečnou historií revizí a sledováním přístupů je individuální, ale pohybuje se maximálně na 15 $/m za uživatele (min 5 uživatelů).

Instalace

Na rozdíl od ostatních cloudových služeb je Dropbox „pouhým“ zálohovačem a synchronizérem, svou práci však dělá jednoduše a neskutečně dobře. Po instalaci SW jste vyzváni k přihlášení se do systému, pokud nemáte dosud účet, můžete si jej snadno vytvořit zadáním emailu jako přihlašovacího údaje a hesla. Ve vašem uživatelském profilu se vytvoří nová složka s názvem Dropbox, která je oním synchronizačním a zálohovacím místem. V případě připojení dalšího počítače, pokud již máte účet, stačí jen vyplnit vaše přihlašovací údaje a složka je mostem mezi těmito stroji. Data jsou sice umístěna na všech spojených počítačích a serveru (mobil si stahuje jen oblíbené), ale přístupnost a rychlost práce s daty je velkou kompenzací tohoto paměťový prostor nešetřícího přístupu. Jistou výhodou může být synchronizace dat v lokální síti. Pokud jsou dva počítače ve stejné síti připojeny ke stejnému účtu Dropboxu, nesynchronizují se přes server, ale přímo. Činnost Dropboxu lze identifikovat pomocí ikony v Oznamovací oblasti

Rozšíření

Dropbox je multiplatformním nástrojem, instalovat jej můžete samozřejmě přes vaše PC či NTB s OS Windows, ale připojit se můžete také z jakékoliv Linuxové edice, MacOS, iOS, BlackBerry OS, Android a díky velké komunitě programátorů také ze Symbianu, Windows Phone či MeeGo.
Samozřejmostí je i možnost pracovat pomocí webového prostředí, které rozšiřuje použitelnost na 100% (zařízení bez internetu nemá potřebu pracovat s cloudem). Webové prostředí má pouze jistá omezení ve velikosti souboru, a to na 300 MB. A také se zde nedají nahrávat celé adresáře, ale je nutné je zkomprimovat či vytvořit adresář, a pak hromadně metodou „Drag and drop“ nahrát do vašeho Dropboxu.
Webové rozhraní Dropboxu 
Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.