EDUin: Nový trend – digitální odznaky, které dokládají neformální vzdělání

středa 5. února 2014 ·

Digitální odznaky potvrzují znalosti a zkušenosti získané mimo vzdělávací instituce. V současné chvíli by pomohly vyřešit situaci zkušených, avšak neaprobovaných učitelů v českých školách.


V moderním vzdělávání hraje významnou roli vzdělání nabyté mimo školu a zkušenosti získané v praxi. V České republice zatím neexistuje systém, jak neformální vzdělávání certifikovat. Řešení nabízí webová platforma Veriod, která je první svého druhu u nás. Využívání digitálních odznaků by mohlo vyřešit problém s uznáním kvalifikace neaprobovaných učitelů.

Vedení sportovního oddílu nebo kroužku pro děti ulice, účast na letní škole, to všechno patří v CV někam na konec. Mimoškolní či mimopracovní aktivity jsou ale zdrojem cenných zkušeností, a to nejen pro učitele. Díky digitálním odznakům lze neformální vzdělání snadno doložit a ověřit. Své zkušenosti tak mohou prezentovat i školáci a získávání odznaků je motivuje k učení i mimo školu.

Untitled-2
Ukázka digitálního profilu na Veriod.cz

Myšlenka potvrzování dovedností pomocí digitálních odznaků vznikla v USA a do České republiky ji přináší projekt Veriod, který je zatím v pilotní fázi. Každý odznak obsahuje informaci o tom, kdo jej udělil a za co konkrétně. Udělování odznaků je technicky snadné, jejich předností je vizuální pojetí. Mohou sloužit i pro vystavování osobních referencí.

Vydávání odznaků má svá kritéria a udělit je lze za činnosti jako například:
  • úspěšné zorganizování akce či prezentace, účast na projektu, letní škole nebo semináři
  • působení v organizaci či iniciativě
  • složení zkoušky nebo testu (např. společnost Scio bude udílet odznak za dosažení určitého percentilu v rámci národních srovnávací zkoušky)
Odznaky může nositel vystavit na sociálních sítích (G+, Facebook , LinkedIn), na svém profilu na webu Veriod.cz nebo je umístit na vlastní blog či web. Digitální odznaky a jejich udělování budou součástí projektu „Chci učit“, který chce vyzdvihnout práci vynikajících učitelek a učitelů v českých školách.

Ukázku, jak profil s digitálními odznaky vypadá, můžete vidět ZDE.

Dalibor Naar, zástupce projektu Veriod, řekl: „Hlavní výhodou digitálních odznaků je, že umožňují snadné a rychlé potvrzení a ověření vzdělání dosaženého mimo školu, což je v Česku naprostá novinka. Umožňují ocenit jakékoliv úspěchy a výsledky a lze tak potvrdit i zkušenosti praktiků, kteří třeba nemají diplom. Získávání odznaků je velmi motivující pro děti, protože staví poznatky získané mimo školu naroveň známkám. Zároveň funguje jako hra. Právě herní charakter je na systému digitálních odznaků nejzajímavější. Portfolio s odznaky, které se ze začátku zdá jako zábava, se dětem bude hodit, až se budou hlásit na školu nebo se ucházet o práci.“

ilustrační foto: © 2013 Education World

16 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. února 2014 v 12:30  

A udělujete také digitální odznak za získání vzdělání předepsaného pro výkon profese učitele?
Pokud proces zkompetentňování, zgramotňování a zkonkurenceschopňování v rámci stále platného rvp pojmeme jako nepřetržitý sled výchovných akcí, soutěží sportovnívh, dovednostních a vědomostních, projektů, exkurzí, výletů, pobytů, tvůrčích dílen, zájmových kroužků, seminářů a školení, pak proč ne.
Začínám ovšem vnímat poměrně silné tendence pojímat 'formální' vzdělání jako něco pro formu bez obsahu, tedy naoko. A teprává to 'neformální, je to pravé ořechové.
Nakonec, vždycky se lépe pracuje s dětmi, které se mimoškolní činnosti věnují proto, že chtějí. Podstatné je, aby jim ten zájem vydržel tak dlouho a do té míry, aby se už konečně staly konkurenceschopnými.
A hlavně, aby je s těmi odznaky vzaly někam na školu a pak do práce.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. února 2014 v 13:00  

Místo odznaků doporučuji lístečky - červené, modré...
https://www.youtube.com/watch?v=47xMvzzV658#t=34

Eva Adamová řekl(a)...
5. února 2014 v 15:42  

Takže zavedeme odznaky, které budou formálně dokládat neformální vzdělávání?

Jestli má někdo zájem mám doma velkou sbírku odznaků z dob, kdy jsem vedla Pionýra. Klidně se ozvěte, možná vám to někdo v budoucnu uzná, jako neformální vzdělávání.

poste.restante řekl(a)...
5. února 2014 v 17:24  

No vida. My se tu dva týdny dohadujeme o (ne)potřebnosti formálního vzdělání učitelů k výkonu pedagogické profese a ono je řešení za dveřmi.
Stačí, když EDUin rozdá odznaky potvrzující dostatečně otevřené dveře školy, znalost moderních metod výuky a odporu ke drilu, atd.
Následně doplní Veriod doplní odznak za zvládnutí Wordu, e-mailu a elektronické žákovky.

No a máme tu kvalifikovaného a označeného učitele. Fakulty či DPS již více netřeba.
Šel bych ještě dál a navázal na odznáčky i kariérní řád.

Jen jediné mi vrtá hlavou. Bude mi uznán bobřík odvahy z tábora v šesté třídě?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. února 2014 v 17:49  

Kvalifikovaný zkušený učitel:
http://i220.photobucket.com/albums/dd31/alfredshuryan/Medals%20Of%20Valor%20%20Screaming%20Eagle/senMedal-of-Honor-Hero-92869.jpg

Simona CARCY řekl(a)...
5. února 2014 v 20:18  

Tak vy si z toho utahujete a Scio to bere vážně a pan Kartous už má celou sérii odznáčků, za 6 si zlegalizuje maturitu a až jich získá 15, bude třeba JUDr. lepší než z Plzně nebo Bratislavy.
Proboha - my neumíme dát vážnost učitelskému stavu a budeme rozdávat odznáčky, ale aby to bylo logisticky jednodušší a tak nějak víc sexy, tak budou jen virtuální.
Už si umím představit životopis s uvedenými virtuálními odznáčky. To bude spíše životopiss......

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
5. února 2014 v 21:55  

"Portfolio s odznaky, které se ze začátku zdá jako zábava, se dětem bude hodit, až se budou hlásit na školu..." Lež jako věž. Už vám snad všechny školy potvrdily, že nějaké placky budou uznávat?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. února 2014 v 22:40  

Kdo to může propagovat - lektor zážitkového vzdělávání...

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. února 2014 v 23:23  

Možná by nebylo od věci lípnout vždycky samolepku učiteli zezadu na školní tablet, nebo, ať to má trošku trvalejší charakter, učiteli značku vytetovat, a to taky zezadu. Učitelé by aspoň při prezentování certifikace odhalovali svoji pravou tvář. Počítám, že by se tetáže mohli s plnou parádou zhostit třeba inspektoři Eduínu. Takoví Hruškové české vzdělanosti.
Často si říkám, jestli má vůbec smysl na tyto šílené nápady nějak reagovat a vyjadřovat se k nim. A musím říci, že má. Vždycky se totiž najde dost pitomců, kteří se chopí čehokoli, jen aby razantním zvidětelňováním se zakrývali svoje evidentní neumětelství a neschonost pracovat smysluplným způsobem. Viz například autoevaluační barvy života a mnohé další ňamky.
Ani jsem si nikdy neuvědomil, že synonymem pitomosti je slovo trend. A kdy už tohle inovační třeštění zkončí? Nikdy, přeceé.

BoBr řekl(a)...
6. února 2014 v 11:42  

Nechce se vám věřit, že by to mohlo k něčemu být? Přiznejme si, že tomu, kdo se v online prostředí chová jako návštěvník (anonym), takový odznak je nanic. Bohužel se to ale týká i těch rezidentů, kteří se snaží v online světě vypadat lépe, než na co ve skutečnosti mají. U těch můžeme očekávat, že se budou pokoušet odznaky získávat podobně, jako by to dělali s orazítkovanými certifikáty, kdyby se za ně nabízel kariérní postup. Jak asi tušíte, jediná možná cesta k pověsti skutečného odborníka vede přes opravdovou dlouhodobou skutečnou práci (viz Soukromí je pryč, naučme se s tím žít!). Zbývá jen se zamyslet nad tím, zda vám stojí za to si pověst odborníka v online světě budovat. Na to si ale budete muset odpovědět sami (že, Pytlíku?).

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
6. února 2014 v 12:22  

Tak vybudujeme si pověst - čeho? Učitele? A co za ni budeme mít? Bude nás přetahovat sousední škola? Budou nás lovit lovci mozků?

Ne, budeme mít stejné hovno ve výplatě, jako kdokoliv jiný. Když se budeme bavit s odborníky na slovo vzatými (tj. ti co v životě neučili), budeme jako obtížný hmyz.
Když nás vyhodí ze školy, vyhodí kvůli nám jiný ředitel učitele naší aprobace a vezme nás? Těžko.
Bude mít čtyř-pětileté studium na VŠ váhu aspoň tří odznáčků?

Takže souhlasím s kolegou Pytlíkem, akorát bych digitální odznaky na zadek lepil, nýbrž je tam poslal...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
6. února 2014 v 12:24  

NElepil.

Pane Wágnere, nešlo by ty příspěvky editovat?

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. února 2014 v 14:23  

pověst odborníka v online světě

Ještě chvíli na to budu myslet, a dostaví se mi, pane Brdičko, pocit nezřízeného bažení.
Mám doma na takové polici pár cetek, které mne opravňují k tvrzení, že jsem patrně ve své věkové kategotrii nejlepší triatlonista v baráku, ne-li v celé ulici. Ale že bych kvůli tomu chodil po městě ověšen těmi cetkami, to mě ještě věru nenapadlo. Spíš, si říkám, bych si měl jít častěji zaběhat. Nebo lépe, vůbec zaběhat.

Eva Adamová řekl(a)...
6. února 2014 v 15:31  

Víte pane Brdičko, proslýchá se, že prý 10 % kantorů nevěřilo v uplynulých 10 letech ani tomu, že by jim na něco mohlo být VŠ vzdělání případně pedagogické minimum. Myslíte si, že budou věřit tomu, že jim na něco budou nějaké digitální odznáčky?

krtek řekl(a)...
6. února 2014 v 15:38  

A jak se připíná digitální odznáček na hruď?
Když digitalizuji reálný odznáček, bude uznán jako digitalizovaný?
Nemáte někdo zájem o odznáčky ČSLA (z mateřské školky), dnes již neexistujících podniků (příbuzní a výměny se spolužáky), pionýrské (z 80. let), placky OF (z 90. let), placky pro obveselení (z nedávných let)? Levně přenechám, pokud jsou k ničemu, draze prodám, pokud se dají digitalizovat a uplatnit.

Eva Adamová řekl(a)...
6. února 2014 v 18:05  

Učitelé stejně chodí s holou prdelí,takže návrh pana Blahy je velmi relevantní, hned je vidět, kdo je certifikován a kdo ne.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.