Václav Klaus ml. skončil ve vedení gymnázia PORG

pátek 17. ledna 2014 ·

Přinášíme jeho resignační dopis.


Vážení rodiče, vážení zaměstnanci,

píši Vám asi trochu nečekaně, nicméně včera jsem do rukou předsedy Správní rady PORG Dr. Romana podal svou rezignaci na pozici ředitele společnosti účinnou ke dni 17. ledna 2014. Důvodem jsou naše rozdílné pohledy na směřování a úroveň školy, rozdílné názory na věci pedagogické, rozdílné hodnocení pedagogických pracovníků, přijímacího řízení a podobně.

Nechci zabíhat do detailů, omezím se proto na konstatování, že jaké jsou moje představy - jste mohli (v dobrém i špatném) vidět za posledních 15 let na vlastní oči. Naopak, v čem teď bude PORG jiný či lepší - musí zveřejnit pan předseda Správní rady či nový ředitel sám.

Vzhledem k tomu, že Správní rada i zřizovatel jsou většinově v rukách Dr. Romana, je nasnadě, která z koncepcí má prioritu. Moje nabídka, že PORG vrátí Dr. Romanovi veškeré jím věnované prostředky včetně úroků a bude dál existovat bez jeho vlivu - byla odmítnuta. A protože v mém případě jde o principiální záležitosti - nezbývá než rezignovat.

Jsem hrdý na 15 let, kdy z malé nevybavené poloprázdné školy, kterou jsem převzal s 400t. na účtě a 2. měsíc (srpen 98) neměl na výplaty (a "půjčoval" si na to z nového školného) - je PORG jaký je dnes: jedna z největších českých škol s 860 studenty; 140 zaměstnanců s minimální fluktuací; škola odmítající zájemce do zcela zaplněných tříd; škola na čele rozličných žebříčků vzdělávání; škola, která se ještě stále rozvíjí; škola (3 školy a 2 jídelny), která za poslední tři roky hospodařila z běžné činnosti v přebytcích v desítkách milionů korun.

Ale nejvíce jsem hrdý, že mě 95 % české veřejnosti, a asi i 50 % z Vás, vždy považovalo za majitele PORGu - "ta Klausova škola". Doufám, že i řada z Vás si řekne: "pracoval s takovým nasazením a pro prospěch školy, jako by mu to tam patřilo". Faktem je, že v letech 1998-2007 jsem držel ve zřizovateli jednu dvanáctinu, od roku 2007 nic.

Závěrem: Kdo čte tyto řádky se smutkem či obavami - vězte, že školy jsou velmi konzervativní a setrvačné organizace - navíc jejich úroveň dělají z 90 % učitelé a studenti.

Kdo naopak pociťuje radost či očekávání - vzkazuji mu bohužel to samé .

Zdravím Vás a přeji vše dobré

Václav Klaus

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. ledna 2014 v 15:44  

Pro moje další pedagogické směřování by nebylo špatné dozvědět se, v čem přesně spočívají různice takových silných hráčů.
V každém případě mívám občas velmi silný pocit, že nejeden činovník ve státní správě a samosprávě, a nejen ve školství, si myslí, a také se tak chová, jako by mu to všechno patřilo.

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. ledna 2014 v 19:50  

Prý pan ředitel v demisi půjde zase učit. A už se těší.
Slyšel jsem o podobných případech, kdy bývalému řediteli školy na postu běžného učitele už před osmou hodinou ranní vylezly oči z důlků takovým způsobem, že se mu na původní místo nevrátily ani po večerních zprávách.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.