Přečtěte si: Začínají zápisy prvňáčků, jde k nim 140 tisíc dětí

pátek 17. ledna 2014 ·

Na základních školách dnes začaly zápisy dětí do prvních tříd. Podle odhadů ministerstva školství k nim přijde přes 140 tisíc dětí, nejvíc od roku 2005. Do školního věku totiž dorůstají děti takzvaného babyboomu. Některé školy v prstencích okolo velkých měst řeší problém s nedostatkem míst, většina škol má ale kapacit dost. Rodiče už proto své potomky nedávají jen do škol, kam spádově patří, ale vybírají školu, která nabídne například lepší jazykové vzdělání nebo modernější vybavení.


Z článku ČT24 v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Někde ale nebude kapacita školy stačit, například v Klecanech u Prahy. Podobně jako na řadě dalších míst se v okolí staví stále víc domů, a přibývá tak rodin s dětmi. "Letos už budeme brát pouze děti, které mají trvalé bydliště ve spádovém obvodu školy," uvedl ředitel školy Vladimír Lacina.

Problémy s kapacitou má i pětadvacátá základní škola v Plzni, která je jednou z vůbec nejžádanějších základek ve městě. Kvůli zápisu tam rodiče stáli i deset hodin, kolem šesté ráno jich už před školou čekala zhruba stovka, školní jídelna promrzlým rodičům dokonce po ránu poslala horký čaj. S přibývajícím časem fronta rostla. V osm hodin začaly registrace budoucích prvňáků. Ty obsahovaly zásadní údaj - čas, kdy má předškolák přijít k zápisu. Rodiče ale ani tak nemají jistotu, že jejich předškoláka přijmou. Přednost mají děti, které bydlí v nejbližším okolí školy. Mnohahodinové čekání tak může vyjít naprázdno.

1 komentářů:

Mintaka řekl(a)...
20. ledna 2014 v 16:41  

U nás stáli rodiče od nedělního večera. Jak tuto smutnou (až trapnou) situaci vyřešit lépe?

Mě napadl webový formulář, ale to zdaleka není ideální způsob a navíc by to naráželo na omezení, kdy někdo nemá přístup k Internetu.

Podle mě by tedy kritérium "kdo příjde dřív" vůbec nemělo hrát roli, na druhou stranu bych nerad otvíral vátka pro nějaké úplatkaření.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.