Přečtěte si: Učitelé se bojí, to je větší problém než jejich platy

úterý 28. ledna 2014 ·

Blýská se kantorům na lepší časy? Budoucí ministr školství za ČSSD Marcel Chládek v nich vzbudil velké naděje, když nedávno sdělil Aktuálně.cz, že učitelé berou málo a že by byl rád, kdyby jim mzdy podstatně stouply. Dokonce uvedl i vysněné rozmezí: v průměru by podle něj měly platy vyšplhat na 28 až 32 tisíc korun hrubého měsíčně. V kabinetech základních škol už zřejmě bouchá šampaňské.


Z článku Martina Fendrycha v Aktuálně.cz vybíráme:

Základní potíž tedy nejsou výhradně platy, ale také ubývající autorita, slábnoucí postavení učitele ve škole. Nečeká se od něj, že bude řešit věci přirozeně, lidsky, podle sebe. Systém mu nedůvěřuje a zároveň po něm čím dál víc žádá, aby suploval rodinu. Při problému s žákem dnes pro jistotu hned následuje jednání s rodiči, jednání s kolegiem kantorů, děti ženou k psychologovi na vyšetření. Učitel si málokdy troufne udělat nějaké úplně normální kroky sám.

Žákyně či žák zlobí, ale poslat ji nebo ho hrabat listí za trest je nemyslitelné. Je to velký risk. Nedělá se to. Nechat kluka po škole bez souhlasu rodičů se odváží málokterá kantorka. Jen aby si rodiče nestěžovali, aby škola neměla potíže. Přirozené výchovné prostředky, kterými učitel dřív samozřejmě disponoval, jsou neustále osekávány, omezovány. Nechat zlobivce uklidit třídu, aby se zklidnil, to si jen tak někdo nelajsne.

3 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
28. ledna 2014 v 11:18  

Pan Fendrych objevil Ameriku. Ví to každý učitel.
Ted jde o to, komu to vadí. Většině společnosti. ČŠI a MŠMT ne. Takže se s tím stejně nic dělat nebude.
A také proč, když všechny kroky podnikane v posledních 20 letech směřovaly přesně k dosažení tohoto stavu a nadále se podnikají další a vymýšlejí další zákony a vyhlášky + interpretace současných zákonů a vyhlášek podporuje tento stav.

Unknown řekl(a)...
28. ledna 2014 v 11:22  

Špatný stát naschvál učitelům a profesorům dává v poměru k jiným úředníkům malé platy, aby schopnější lidé raději k jiným, vděčnějším stavům a zaměstnáním se obraceli než k učitelství, a tak nemohla se příliš vzmáhati osvěta v národu, která jest úhlavní prostředek proti vládní libovůli.

Karel Havlíček Borovský (1821-1856)

Eva Adamová řekl(a)...
28. ledna 2014 v 16:04  

Já se tedy rozhodně nikoho a ničeho nebojím. Dokonce se ani nebojím, že by nám Chládek skutečně to zvýšení platu vyjednal.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.