Projekt končí, jednotné učňovské zkoušky budou pokračovat

úterý 31. prosince 2013 ·

V roce 2014 skončí projekt Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Nová závěrečná zkouška 2, v jehož rámci se připravují jednotné závěrečné zkoušky pro učně. Školy se však nemusí obávat, pro další roky zajistí jednotná zadání a metodickou podporu Národní ústav pro vzdělávání.


Díky tomuto projektu, který finančně podporuje Evropský sociální fond, se podařilo připravit rozsáhlou databázi kvalitních zadání, která tvoří zkušení pedagogové a procházejí oponenturou odborníků z praxe. K jednotným zkouškám se v minulých letech dobrovolně přidávalo stále více škol vyučujících učební obory, ve školním roce 2012/2013 to už bylo téměř 85 %. Projekt MŠMT má na starosti Národní ústav pro vzdělávání (NÚV).

„Pro školy je použití jednotného zadání lákavé, protože ulehčuje přípravu závěrečných zkoušek. Navíc se pedagogové mohou spolehnout, že témata jednotných zadání odpovídají vzdělávacím standardům a také požadavkům zaměstnavatelů na absolventy toho kterého oboru,“ říká I. náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Jindřich Fryč.

Podle Dlouhodobého záměru rozvoje školské soustavy ČR má být od roku 2014/2015 nová závěrečná zkouška povinná pro všechny školy s učebními obory. K tomu je třeba provést změnu v legislativě, kterou navrhne MŠMT do nejbližší novely školského zákona. „Dosavadní postup projektu Nová závěrečná zkouška 2 ukázal připravenost škol na novou organizaci ukončování oborů vzdělání s výučním listem, takže MŠMT s novelizací školského zákona v této oblasti počítá. Návrh byl již projednán v připomínkovém řízení a podporují ho i orgány tripartity,“ uvádí Fryč.

Ať už bude zkouška uzákoněna jako povinná, nebo bude zachována dobrovolnost použití jednotných zadání, je nezbytné, aby celý systém dál fungoval, i když projekt skončí, shodují se zástupci MŠMT i NÚV. Znamená to průběžnou tvorbu a obměnu témat jednotných zadání, včetně jejich posuzování odborníky z praxe, metodickou pomoc školám a fungování informačního systému, který zajišťuje přístup škol k jednotným zadáním. Ministerstvo školství pověřilo přípravou jednotných zadání pro další školní roky NÚV.

Harmonogram roku 2014:

Leden – únor: konečná kontrola a úprava témat (z nich se sestavují jednotná zadání)

Březen: Zpřístupnění jednotných zadání pro školní rok 2013/2014 na webovém portálu (každá škola má přístup k těm učebním oborům, které vyučuje)

Duben - květen: Školy se rozhodnou, zda využijí jednotná zadání při závěrečných zkouškách (musí zvážit, zda mají dostatečné technické vybavení a jestli úroveň výuky odpovídá stanoveným požadavkům). Pak připraví závěrečné zkoušky - buď podle jednotného, nebo vlastního zadání.

Červen: Ve školách budou probíhat závěrečné zkoušky (tj. zkouška písemná, ústní a praktická).

Další informace na www.nzz2.cz

Projekt Nová závěrečná zkouška 2 řídí MŠMT, jeho řešitelem je Národní ústav pro vzdělávání, financován je z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Navazuje na předcházející projekt Nová závěrečná zkouška.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.