ČT24: Čeští žáci se zlepšili v dovednostech. Úspěch samotných škol, tvrdí politici

čtvrtek 5. prosince 2013 ·

Čeští patnáctiletí žáci zaznamenali v mezinárodním srovnání lepší výsledky v matematice, čtenářské gramotnosti i přírodovědných znalostech. Vyplývá to ze srovnání znalostí žáků PISA (Programme for International Student Assessment), jehož se zúčastnilo 65 zemí. Česko si vedlo lépe než například Rusko, Slovensko, Maďarsko nebo USA. Přestože si tuzemští žáci oproti roku 2009 polepšili, jejich dovednosti zůstávají v zahraničním kontextu spíše průměrné. Skutečně nadprůměrní byli jen v přírodovědné oblasti. Podle parlamentních expertů Marcela Chládka (ČSSD) nebo Anny Putnové (TOP 09) je zlepšení pozitivní, ale je nutné počkat, zda se projeví i za další tři roky. Vizitka lepších výsledků jde podle nich hlavně za samotnými školami a jejich snahou výuku zkvalitnit.

V článku ČT24 v ČeskáTelevize.cz naleznete dva videozáznamy:

  • Brífink k hodnocení žáků v rámci mezinárodního šetření PISA 2012 (zkrácený záznam).
  • Rozhovor s Annou Putnovou a Marcelem Chládkem.
Záznam celého brífinku s dotazy novinářů zatím k dispozici není.

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
5. prosince 2013 v 17:57  

Proboha pusťte si video o pár příspěvků níže, kde to pan Rozsypal říká na plnou hubu. O žádné zlepšení se vskutku nejedná, ba jsme se zhoršili. Náš úspěch spočívá pouze v tom, že se jiní zhoršili ještě víc než my.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.