Tomáš Pecina: Sčítání oveček

pátek 11. října 2013 ·

Přesněji retardovaných Romů ve školách, s cílem prokázat, že české speciální školství není segregované. Nápad za milion…


Podstatou myšlenky je, že bude-li možné prokázat, že při výběru děti pro zvláštní (aka praktické) školy nečiní stát rozdílu mezi dětmi romskými a neromskými, bude mít Česká republika zbraň proti těm, již ji obviňují z přetrvávající segregace a diskriminace ve školství. A aby bylo zaručeno, že výsledky budou takové, jaké stát potřebuje, rozhodnutí o ethnicitě učiní v konečném stupni ti, kteří mají na daném výsledku zájem, tedy učitelé ve školách.

Jenže to je, milí mí přehorliví státní úředníci, protiústavní. Podle čl. 3 odst. 2 Listiny základních práv a svobod má každý právo svobodně rozhodovat o své národnosti. Zakazuje se jakékoli ovlivňování tohoto rozhodování a všechny způsoby nátlaku směřující k odnárodňování.

To znamená, že bude-li smět o zařazení dítěte do ethnické skupiny, byť jen pro účely jednorázového sčítání, rozhodovat někdo jiný než samo dítě (potažmo jeho zákonný zástupce), porušuje tím český stát svůj vlastní ústavní pořádek a je na místě proti takové zvůli se bránit cestou správního soudnictví.

Namítnete, že je absurdní dovolit, aby se viditelně české dítě prohlásilo za Papuánce nebo Egypťana. Není, a důvody jsou ústavněprávní. Nikdo totiž nesmí být na základě své ethnicity diskriminován, a údaj o ethnickém původu je tedy irelevantní.

Vytváření seznamů romských dětí je nadto nebezpečné i politicky: tento stát funguje 22 let a není nikde psáno, že tyto seznamy, dostanou-li se mu jednou do rukou, nebudou za dalších 30 nebo 40 let zneužity, tak jako byly kdysi nacisty zneužity seznamy holandských Židů. Soupis živého inventáře podle ethnicity, to je prostě něco, co slušný stát nedělá a dělat nesmí.

Myšlenka, že by se měly romské děti ve školách sčítat, a to na základě rozhodnutí shora, je s právem této země neslučitelná, a pevně věřím, že přihlásí-li se mi rodiče takto poškozených dětí, dokážeme společně sčítání zastavit.

A jen na závěr a na okraj podotkněme, že na hraně ústavnosti (a často i za ní) jsou i různé programy, které vyžadují, aby příjemce určitého benefitu – kupř. vysokoškolského stipendia – byl romského původu. Ani to není zákonem dovoleno, podpora určitého ethnika může směřovat k uspokojování jeho specifických potřeb, nikoli k jeho zvýhodnění před ostatními.

Aktualisováno.

Česká školní inspekce k tomu vydala tiskovou zprávu.

Převzato z blogu autora Παραγραφος

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. října 2013 v 10:58  

rozhodovat někdo jiný než samo dítě (potažmo jeho zákonný zástupce)

A to ještě na základě jakýchsi domnělých indikátorů. To jest, jak třeba někdo vypadá nebo jak se svým chováním jeví. A ke všemu ještě státní aparát prostřednictvím svých pohůnků porušuje vlastní směrnici, protože ředitel školy nebo školní inspektor nejsou, zdůrazňuji nejsou žákovým okolím. Být vrchním ochráncem práv, okamžitě rezignuji, neboť se svým souhlasem podílí na sortýrování dětí podle politického zadání.
Pominu-li skutečnost, že mnohé evropské státy se s romskou otázkou vypořádávají poněkud neomaleně, je k zamyšlení, jestli eu ví, jak se u nás děti přepočítávají, a je jí to jedno, nebo jestli to neví, a přesto závěry činí. Ani nevím, co je horší stav.
Jen aby ta naše čéchie nebyla stejnými institucemi záhy shledána exemplárně rasistickou.
Kde jsou ti naši modří, zelení, oranžoví, rudí předvolební školští vizionáři a spasité konkurenceschonosti? Kde jsou romské iniciativy? Hanba předpodělaným ředitelům!
Dozvědět se, že mi někdo přepočítává dítě podle barvy kůže a někam je přeřazuje, neprodleně na něj podávám trestní oznámení.

Unknown řekl(a)...
12. října 2013 v 11:31  

Je velmi divné, že někomu vadí sčítání cikánů ve školách. Jak jinak chcete zjistit, že jsou diskriminováni. Co když byste omylem chtěli zachraňovat majoritní dítě, které je ve zvláštní škole ne proto, že ho někdo chce diskriminovat a znevýhodňovat, ale proto, že je jenom blbé. A komu pak stát posílá stovky miliónů a s kým pak pracují desítky cikány zachraňujících neziskovek a obecně neprospěšných organizací, když neví kdo je a kdo není cikán.

Nejdůležitější je, jak toho cikána poznáte v době, kdy si každý může zvolit svoji národnost zcela libovolně a navíc ji nikde neuvádí. Co když se někdo cítí být Klingonem a je omylem majoritou diskriminován a následně zachraňován jako cikán.

Jirka řekl(a)...
13. října 2013 v 18:53  

Už vím, proč funguje phishing. Notnou chvíli jsem zíral na příspěvek Vanka Jagnera, ale můj mozek ho přičítal Janku Wagnerovi. Pak také rozumím tomu, co to je nevěřit vlastním očím. Ale ono to určitě bylo schválně. Ještě, že už umím číst s porozuměním.

Jirka řekl(a)...
13. října 2013 v 18:54  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.