Vyhazov ústřední školní inspektorky je krok správným směrem

úterý 6. srpna 2013 ·

Ministr školství Dalibor Štys zbavil resortní řízení regionálního školství osoby, která se stala synonymem zvůle, šikanování škol, zmanipulovaných zakázek a megalomanských šmírovacích projektů hrazených z Evropského sociálního fondu.


Tento první krok k personální očistě ministerstva školství a jím přímo řízených organizací nemůžeme srovnávat s personálními změnami v jiných resortech. Olga Hofmannová se zcela zdiskreditovala kolaborací s bývalým ministrem školství Josefem Dobešem, kterému ochotně vyšla vstříc v nesmyslném projektu plošného testování a při přípravě dalších, naštěstí zamítnutých, stamilionových projektů hrazených z prostředků Evropského sociálního fondu (ESF) v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK).

Ústřední školní inspektorku Olgu Hofmannovou jmenovala do funkce Petra Buzková na základě politické dohody s tehdejším koaličním partnerem KDU-ČSL, kde ji podporovala tehdejší místopředsedkyně výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PSP Michaela Šojdrová. Tu pak Olga Hofmannová na oplátku po debaklu KDU-ČSL ve volbách v roce 2010 přijala na Českou školní inspekci (ČŠI) jako ředitelku odboru vnějších vztahů, přestože jako zahradní architektka evidentně nesplňovala kvalifikační požadavky.

Česká školní inspekce se pod vedením Olgy Hofmannové stala nástrojem šikany škol, kdy se místo na kvalitu výuky zaměřila především na formální kontrolu dokumentů. Spolu s ministrem Josefem Dobešem zahájila narychlo nekvalitně připravené ověřování plošného testování žáků 5. a 9. tříd, kdy ČŠI i Olga Hofmannová osobně nevybíravým a manipulativním způsobem pod různými pohrůžkami nutily základní školy, ředitele, rodiče i žáky k účasti, přestože k účasti na plošném testování chyběl legislativní podklad. Plošné testování je součástí projektu NIQES hrazeného z ESF, jeho příprava je provázena řadou pochybení a můžeme podobně jako u dalších pochybných projektů očekávat problémy s jeho proplacením ze strany EU.

Pod vedením Tomáše Kantora z odboru strategického rozvoje a projektového řízení ČŠI a zároveň manažera pro realizaci Klíčové aktivity 2 v rámci projektu NIQES byly připravovány v ČŠI i další projekty hrazené z prostředků ESF v OP VK, které pro hrubé nedostatky a nesmyslnost neprošly při projednávání v Bruselu. Nejnebezpečnější z nich měl být projekt NEDIR, který měl evidovat veškeré neanonymizované aktivity žáků, studentů i občanů v oblasti vzdělávání, ale i údaje sociální, zdravotní a rodinné. Tyto údaje měly využívat i další resorty například pro oblast sociální podpory.

Věřím, že tento krok pana ministra bude následován dalšími změnami, a to nejen personálními, které jsou nutné k resuscitaci našeho nemocného vzdělávacího systému. Zejména základní školství je v takovém stavu, že pokud nedojde k jeho podpoře téměř okamžitě, následky ponese celá společnost po několik generací.“ říká místopředsedkyně Pirátů Lenka Matoušková.

Kontakt

PhDr. Lenka Matoušková, lenka.matouskova@pirati.cz, 605 583 724

Zdroj: Piráti.cz


9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 12:03  

Jojo, jurodiví Piráti.
To je to samé, jako ekologičtí aktivisté.
Vždycky zvednou nějaký prapor (stahování všeho zadarmo, biopaliva, fotovoltaika...) a s vytřeštěnýma očima pod ním někam běží, přičemž kam šlápnou, tam sto let tráva neroste. (A všelijací kmotři tahající za nitky se napakovávají.)

Žádné vědomí širších souvislostí, žádný reálný pohled na vzdálenější budoucnost.

Jako teď s ÚŠI. S tou kritikou mají sice v zásadě pravdu a zdá se, že jsou ministrovu srdci blízcí a popřává jim sluchu.
Ale umějí si ti všichni, hlavně ministr, který navíc na rozdíl od pirátských pudivětrů nese alespoň formální odpovědnost, alespoň zhruba představit, co nastane, když obsazování té funkce a koneckonců i stanovení její pracovní náplně dostane do ruky Zatloukal?

"Z bláta do louže" zdaleka nevystihuje pravděpodobný další průběh.

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 13:21  

Hlavně by pan ministr měl vyhodit všechny ty Kantory, Zatloukaly apod., kteří ty projekty, o kterých píšete, připravovali, ne Zatloukala ještě povýšit.

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 13:34  

Tak piráti jsou s popravou spokojeni. Ještě někdo další? :-)

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 14:04  

6. srpna 2013 13:34

Byla tam dlouho, přežila spoustu vlád a ministrů. Nedokáži toto posoudil, jsem však zastánce rychlé obnovy vedoucích funkcí. Rádi ji uvítáme mezi námi kantory, ideální tak druhý stupeň ZŠ. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 14:52  

Teď by mohl ministr říznout do Cermatu, tam spíš nechápu, že pořád všechno běží jako po másle.

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 15:13  

Už by měl vyhodit toho městského strážníka Zaorálka, ten je největším problémem ministerstva.

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 22:12  

Vy hloupí piráti, je to přesně naopak. Nerozlučná dvojka Zatloukal a Kantor byly z inspekce odejiti právě za svoje kšefty a za to, že při nich vystupovali jménem inspekce. Teď se vrací, aby se pomstili, dílo dokončili a ještě s krytím ministra, který nejspíš ani netuší, co způsobil. Tohle vám na MŠMT potvrdí každý. A do pár týdnů tu bude i třetí mušketýr Zaorálek.

Pytlik Blaha řekl(a)...
7. srpna 2013 v 23:39  

Ing. Tomáš Kantor je ten Kantor ze společnosti 4Euro Partners s.r.o.(http://bit.ly/176sRnZ)? To by pak bylo ale velmi povzbuzující zjištění, že se ve školní inspekci mohou uplatnit i lidé, kteří nemají se školstvím mnoho společného. Tedy kromě již zmíněné křesťansko demokraticky lidové Michaely Šojdrové, kandidátky na lídra kandidátky do Evropského parlamentu:
"Vy víte dobře, že jsem vždy hájila křesťanské etické hodnoty a někdy to bylo velmi těžké, hájila jsem je důsledně a lidsky, protože takoví máme být."

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2013 v 8:56  

Pytlíku, je to on, nejde jenom o to že nerozumí školství, na to on tam není. Je to čaroděj s evropskýma dotacema, který dokáže rozfofrovat jakoukoli částku, jakýkoli balík peněz a podělit ostatní. Hofmanovou jsem rád neměl, přišla mi taková nafoukaná a arogantní, ale asi věděla proč Kantora se Zatloukalem už na začátku roku 2012 z ČŠI vyhodila. Pochopila co to je za lidi, i když asi pozděj než bylo vhodné. Kantor je největší hrozba evropských peněz!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.