Přečtěte si: K maturitě se dostane příliš mnoho lidí, míní Klaus ml.

čtvrtek 16. května 2013 ·

V maturitním testu z matematiky propadla letos překvapivě pětina studentů. Ředitel pražského gymnázia PORG Václav Klaus mladší si myslí, že je to tím, že je matematika vysmívaná a maturuje příliš mnoho mladých.


Z článku Matěje Ludvíka v Lidovky.cz vybíráme:

Lidovky.cz: Může být chyba i na straně státu?
Já si myslím, že ten letošní test (z matematiky, pozn. redakce) byl skutečně jednoduchý a středoškolák by ho měl zvládnout. Neříkám, že na 85 procent, ale zvládnout by ho měl.

12 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
16. května 2013 v 8:28  

Sdělená informace není žádným překvapením. Stav, kdy se k maturitě dostane (již by bylo zcela neadekvátní psát "probojuje") skutečně kde kdo, je tristní. Dle pravidla "lepší drzé čelo než poplužní dvůr" nechybí našim dětem odvaha zato postrádají reflexi svých schopností. A v duchu nového společenského přístupu k překonávání problémů, který vidí u starší generace se chovají stejně.
Že se u maturit masivně opisuje, je skutečnost, o které si povídá dnes kdekdo a žáci sami si z toho dělají legraci. Učitelé ve strachu o místo při případném rušení neúspěšné školy žákům při testech pomáhají. Proč by to nedělali? Sportovci přece dopují. Prezidenští kandidáti si přece nasbírali desetitisíce falešných podpisů. Státní úředníci označují opilost za virózu. Celý národ si tady jenom lže do kapsy. Kde mají dnešní maturanti vzít motivační zdroj a vzorce správného chování?
V Harry Potterovi?

Anonymní řekl(a)...
16. května 2013 v 8:44  

"A v duchu nového společenského přístupu k překonávání problémů"

JINAK SE TOMUTO NOVÉMU VZORCI CHOVÁNÍ ŘÍKÁ - přežít. Až tak daleko jsme došli a bohužel si myslím, že náprava je za současné konstalace nemožná.

Anonymní řekl(a)...
16. května 2013 v 9:15  

Prý se u testů podvádí, učitelé radí. Dobře, pokud to vezmeme jako fakt, tak pak:

a) matikáři radí podstatně méně;
b) matikáři radí, ale cca dvaceti procentům žáků nestačí ani to;

nebo

c) matikáři neumí poradit.

Je mi divné, že by tomu tak bylo. Proto si myslím, že to s tím pomáháním ze strany učitelů nebude tak žhavé.

Anonymní řekl(a)...
16. května 2013 v 9:46  

Cisar je nahy - na to stacilo decko, u nas to musi byt Klaus ml.

Anonymní řekl(a)...
16. května 2013 v 11:51  

Nezlobte se, ale já tomuhle stálému hořekování nad stavem světa a školstva nerozumím. Milí diskutující, nepomáhejte dětem při testech, buďte slušní a oni už si někteří žáci ty vzorce správného chování najdou. Občas mi přijde, že se tak důkladně rozhlížíme po nepravostech ve svém okolí, že nevidíme břevno v oku svém :-)

Anonymní řekl(a)...
16. května 2013 v 11:53  

U maturit se radí - to je fakt. Jelikož zadavatel písemné maturity by neměl být aprobovaný učitel daného předmětu, tak chápu, že v matematice se radí nejméně. Přece jen se očekává, že česky učitel umí, angličtina je dnes již také běžnou součástí našeho života, jen ta matematika se jim vykouřila z hlavy...

Anonymní řekl(a)...
16. května 2013 v 12:22  

Od neaprobovaného učitele bych asi moc radit nechtěl ;).

Ale chápu, že tonoucí se stébla chytá.

Anonymní řekl(a)...
16. května 2013 v 12:37  

Stačí se dívat z okna nebo nepřítomně hledět do blba. Však on se někdo aspoň trochu chytrý ve třídě najde.

Pytlik Blaha řekl(a)...
16. května 2013 v 21:01  

maturuje příliš mnoho mladých lidí

Také mi vadí, že nematuruje víc starších ročníků. Určitě by ke zkouškám přistupovali zodpovědněji a výrazně by vylepšili celkové skóre.
Jen bych rád přípomněl, že pětina maturantů neuspěla u základní úrovně nepodkročitelného minima. Docela mne zajímá, kolik maturantů zvládlo tuto nejnižší možnou úroveň výborně.
Účast starších lidí u maturitních zkoušek by šla vyřešit tím, že by se v připravovaném karierním řádu zavedla povinnost maturitního přezkoušení všech pracovníků ve školství a státní správě vůbec, řekněme vždy po patnácti letech (35, 50).
1. Určitě by bylo zajímavé sledovat trendy vývoje úpadku vzdělanosti.
2. Není na škodu, když si čas od času připomeneme jaké to je, to maturování.

Ještě mne napadlo, že se džejár Klaus poněkud mýlí, pokud odpovědnost za tento drobný neúspěch přisuzuje společnosti za přispění médií.
Mohou si za to přemnožení maturanti sami, totiž.

Anonymní řekl(a)...
16. května 2013 v 21:21  

Pane Blaho mám Vám říct jak by maturita starších ročníků dopadla? Učitelé matematiky by ji v pohodě zvládli, a to i z českého jazyka. Učitelé českého jazyka a ostaních, zejména humanitních předmětů, by matiku nedali ani náhodou.

Anonymní řekl(a)...
16. května 2013 v 22:22  

Učitelé matematiky by ji v pohodě zvládli, a to i z českého jazyka.

No nevím... Pojmy jako "stylisticky příznakový", "nerozvitý
přívlastek shodný v postpozici" mi nic neříkají. Ale je fakt, že na (více než) minimum bychom fakt měli stačit i 35 let po maturitě.

Pytlik Blaha řekl(a)...
16. května 2013 v 22:31  

Pardon, ale myslel jsem 35 a 50 let věku středních kádrů.
Ne výročí maturity.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.