Ondřej Šteffl: Kam směřují vzdělávací systémy?

pondělí 6. května 2013 ·

Záznam přednášky Ondřeje Šteffla v Poslanecké sněmovně 29. dubna 2013.


7 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
6. května 2013 v 11:07  

K sociálnímu vyloučení se mnohde přidá vyloučení vzdělanostní

Nevěřil bych, kolik je mnohdy vzdělanostně vyloučených dětí i ze sociálně nevyloučeného prostředí.

Anonymní řekl(a)...
6. května 2013 v 11:51  

Pustit Šteffla do poslanecké sněmovny? jenom, aby to nebyl konec jakéhokoliv vzdělávacího systému. Ony ho totiž např. SCIO testy u přijímacích zkoušek naprosto rozbourávají. Chytrá děcka je napíší i bez návštěvy našeho školství, a to asi není moc dobře.

obyčejná učitelka řekl(a)...
6. května 2013 v 21:24  

Když jsem byla malá a rodiče mě vodili po českých hradech a zámcích, bylo mi líto těch malých dětí na obrazech starých šlechtických rodin, protože vypadaly jako malí dospělí. A my teď našim dětem také krademe dětství. Tříleté holčičky i jejich čtyřicetileté maminky chodí stejně oblečené (obě jako šestnáctileté puberťačky), tříleté děti dostávají "na hraní" tablety jako jejich otcové, společně se dívají na pohádky v televizi, které působí jako psychotrillery.
Ani pan Šteffl (stejně jako mnozí jiní respektovaní odborníci) nevystoupil z řady. Nerozlišuje různé věkové kategorie, jejich vývojová specifika a potřeby. V jedné větě spojí předškoláka a vysokoškoláka. Pokud takto budeme s našimi dětmi nakládat, musí se nutně školství zhroutit a budeme mít zástupy nedovyvinutých stálepuberťáků, kteří se orientují jen ve virtuálním světě, nejsou schopni si najít partnera, natož s ním prožít celý život a ještě být ve světě prospěšní.
Kdyby se nám podařilo vrátit dětem jejich dětství, pak by škola mohla být vskutku dílnou lidskosti (J. A. Komenský).

Anonymní řekl(a)...
6. května 2013 v 23:50  

Učím 22 let a tvrdím: české veřejné školství jde ke dnu.

Anonymní řekl(a)...
7. května 2013 v 0:19  

Mate-li na mysli dno panevni, pak bezesporu ano. Tusim, ze nas nezachrani ani pravidelne posilovany 'musculus levator ani'.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
7. května 2013 v 20:35  

Učím 37 let a tvrdím: Celé naše školství je v pr..li.
Jiří

poste.restante řekl(a)...
7. května 2013 v 23:10  

obyčejná učitelka
Tříleté holčičky i jejich čtyřicetileté maminky chodí stejně oblečené (obě jako šestnáctileté puberťačky), tříleté děti dostávají "na hraní" tablety jako jejich otcové, společně se dívají na pohádky v televizi, které působí jako psychotrillery.

Je třeba rozlišovat.
Čtyřicetileté maminky chodí oblékané jako puberťačky, protože podlehly mediální masáži, která staví na kultu mládí, anebo alespoň mladistvého vzhledu. (Co je tak strašného na vráskách ve tváři?)
Pohádky jako psychotrillery nemají co sledovat malé děti, ale rodičům nic, kromě vlastní pohodlnosti nebrání televizi vypnout a vzít do ruky knihu. (Na druhou stranu nepřehánějme. Taky jste se tak strašně bála draka, když překousl meč princovi Bajajovi? A vidíte, nejsou z nás psychopati.)

Tablety si tatínkové kupují současně s dětmi jednoduše proto, že před lety cenově dostupné tablety neexistovaly. Vývoj zastavit nelze a dnes už nepočítáme na logaritmickém pravítku. Možná za dvacet let budeme psát poznámky na e-papír a ne do papírového bloku.
Tablety děti prostě používat budou, stejně jako dnes používáme mobily a počítače. Ale měli bychom přemýšlet nad tím, co na displejích děti uvidí a jak toho využít k jejich vzdělání a prospěchu.
Dětství dětem nekrade technika, ale nezájem dospělých.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.