Přečtěte si: Ředitel CERMATU hovoří o skutečných nákladech na zkoušku

čtvrtek 7. března 2013 ·

Exministr školství Josef Dobeš se před dvěma roky nechal slyšet, že státní maturita je desetinásobně předražená. Byl to samozřejmě jeden z mnoha jeho klasických, od boku vystřelených výroků. Slovy o příliš vysoké ceně ale hřímala i opozice, k níž se nedávno přidal i Nejvyšší kontrolní úřad. Jaká je cena státní maturity podle CERMATu?


Z rozhovoru Petra Husníka s Jiřím Zikou v Učitelských novinách/NováMaturita.cz vybíráme:

Můžete některé z omylů vyvrátit?

Mohu se pokusit uvést na pravou míru některá data. Nejčastější dezinterpretace, která se týká nákladů vynaložených na zkoušku, je založena na nepochopení nebo zneužití vztahu mezi cenami veřejných zakázek a provozním rozpočtem maturitní zkoušky. Pro lepší porozumění uvedu konkrétní příklad. Pokud nějaké médium uvádí, že roční náklady realizace maturitní zkoušky jsou řádově 200 milionů korun a současně, že zakázku na logistické zabezpečení v hodnotě 300 milionů korun vyhrála společnost Logica a zakázku na distribuci zkušební dokumentace v nominální hodnotě 50 milionů korun vyhrála firma Stahl, pak musí nezasvěcený čtenář zákonitě nabýt dojmu, že maturita stojí státní rozpočet - použijeme-li plán na rok 2013 - zhruba 170 milionů korun a k tomu dalších 350 milionů za zmiňované zakázky. Tak to ale není. Obě zakázky byly soutěženy na čtyři ročníky maturitní zkoušky a na maturitní generálku. To jinými slovy znamená, že v uvedených 170 milionech je již zahrnuto asi 48 milionů korun za služby poskytované firmou Logica a cca 10 milionů korun za služby poskytované firmou Stahl. U poslední položky je navíc skutečné čerpání nižší, protože závisí na počtu zkušebních míst a rozsahu dokumentace.

A kolik dohromady stojí ony čtyři ročníky?

Zkusme to přepočítat. Od ročního rozpočtu odečteme 58 milionů korun a vynásobme získanou částku 112 miliony korun čtyřmi a přičtěme k ní oněch 350 milionů korun za zakázky firem Logica a Stahl. Podotýkám, že pracujeme s částkami zahrnujícími i výdaje na maturitní generálku, tedy v neprospěch rozpočtu maturitní zkoušky. Pokud pak budeme korektně předpokládat prostou reprodukci investic do tiskové technologie - s pořizovací cenou zhruba 60 milionů korun -, musíme k nákladům ještě připočítat dalších 10 milionů korun ročních odpisů. Tímto výpočtem se dostaneme na čtyřleté náklady ve výši 848 milionů korun a průměrné roční náklady přibližně 212 milionů korun.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. března 2013 v 16:48  

212 milionů je šíleně vysoké číslo!

Simona CARCY řekl(a)...
8. března 2013 v 17:43  

Nekdy je i IQ rovny 80 nedostiznym cilem....

Anonymní řekl(a)...
9. března 2013 v 16:40  

Jak pro koho, jak pro koho.
Sedych

Pytlik Blaha řekl(a)...
10. března 2013 v 17:21  

212 milionů ročně není na první pohled málo.
Při počtu maturantů v roce 2012 vychází asi 2050 Kč na maturanta. To je při průměrné ceně lahvového piva skoro 187 lahváče na maturanta. Při průměrné spotřebě tři kousky na den, to je tak akorát na dva prázdninové měsíce.
No, řeknu vám, na druhý pohled nic moc.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.