Přečtěte si: Učitelé a rodiče společně bojují proti rušení speciálních škol

čtvrtek 18. října 2012 ·

Ve školních lavicích by měli společně sedět bezproblémové děti i žáci třeba s lehkým mentálním postižením. S tím se ale rodiče ani učitelé nechtějí smířit a na ministerstvo školství posílají petici proti rušení speciálních škol. Počítá s tím totiž vládní Strategie boje proti sociálnímu vyloučení.


Z článku Kláry Bílé a bre v Rozhlas.cz vybíráme:

Praktická škola na pražských Lužinách má zhruba 15 žáků, kteří nemají lehké mentální postižení. Přesto podle její ředitelky Věry Kozohorské speciální přístup potřebují.

„Naše škola samozřejmě nemá problémy s tím, že bychom byli převážně romskou školou. Ale máme tady děti s různými druhy a stupni zdravotního postižení, o kterých víme, že v běžných kolektivech budou selhávat. Že budou frustrované, nebudou moci navazovat kamarádské vztahy a tak dále, budou na okraji kolektivu tříd. A to i za předpokladu, že jim bude zajištěn asistent pedagoga,“ vysvětluje.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
18. října 2012 v 20:25  

Není potřeba rušit Speciální ZŠ a Praktické školy. Stačí, že do nich již několik let nesmí přijít žádní noví žáci. Jednoduše dáme befel do SPC a PPP,aby nesměli doporučit žádné dítě a to by bylo, aby ty Speciální a Praktické školy bez dětí nezanikly samy. Problém je vyřešen.

Anonymní řekl(a)...
18. října 2012 v 20:27  

oprava: nesměly :-))

Anonymní řekl(a)...
18. října 2012 v 22:37  

Zajímavé je to, že se vše svaluje na bolševismus před rokem 1989. Demagogové, kteří to tvrdí, by si snad mohli zjistit, že tento typ škol zde existuje již 100 let. Je to velmi efektní a úspěšné řešení tohoto problému. Musíme stále někoho kopírovat?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.