CERMAT: Obtížnost a srovnatelnost zkoušek v roce 2013 a 2014

středa 3. října 2012 ·

V souvislosti se schvalováním nových legislativních dokumentů týkajících se společné části maturitní zkoušky se objevují v některých médiích nejednoznačné informace týkající se obsahu, obtížnosti či formátu didaktického testu. Považujeme proto za důležité se k těmto zprávám vyjádřit.

OBSAH

Připravovaná změna zakotví pro roky 2013 a 2014 jednoúrovňovou zkoušku, která bude vycházet z katalogů požadavků pro základní úroveň obtížnosti. Test může obsahovat pouze požadavky uvedené v těchto katalozích a žádné další, tedy ani ty, které jsou obsaženy v katalozích pro vyšší úroveň. Nevznikne žádná dočasná „meziúroveň“.

OBTÍŽNOST

Vzhledem k tomu, že zkouška musí být meziročně srovnatelná, nezmění se ani její obtížnost. Žádný „náročnější“ test nevznikne, přinejmenším právě proto, že by to nebylo spravedlivé k maturantům roku 2013.

ROZSAH

V testech se nenavýší počet úloh, protože se nemění čas vymezený pro složení didaktického testu. Testy z matematiky a cizích jazyků budou stále složeny z otevřených a uzavřených úloh, test z českého jazyka a literatury pouze z uzavřených, neboť i to je dáno katalogy požadavků. Může se pouze změnit poměr počtu otevřených a uzavřených úloh či šíře úloh otevřených, test ale rozhodně nebude delší.

Navrhovanou legislativní změnou nedojde k porušení jednoho ze základních principů maturitní zkoušky - principu předvídatelnosti. Školám a zejména maturantům musí být zachována minimálně dvouletá stabilita obsahu, rozsahu i obtížnosti zkoušky. Legislativa to právě takto předjímá a diskuse o úpravách těchto parametrů může být vedena nejdříve pro rok 2015.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.