Přečtěte si: Maturitní písemka je špinavý faul na studenty

úterý 5. června 2012 ·

Od druhého ročníku státních maturit si její zastánci i odpůrci slibovali stabilizaci, větší profesionalitu a předvídatelnost, celkové uklidnění poměrů. Realita? Další chybné úlohy, odhalení, že testy ve skutečnosti nikdo jako celek nevyzkoušel, takže těžší matematický test se nedal ve vyměřeném čase téměř zvládnout. Další demotivace už tak velmi rezervovaných studentů k tomu, aby si vybrali i příští rok těžší maturitní úroveň. A především neochota CERMATu chyby reflektovat a diskutovat o nich.


Z článku Tomáše Feřtka v MS Dnes/EDUin.cz vybíráme:

A teď si představte, že na základě takového hodnocení, často bez původní písemky v ruce, máte podat do osmi dnů kvalifikované odvolání. Poslední týden na telefon EDUinu volají studenti, kteří mají ve všech ostatních položkách maturity včetně didaktických testů vynikající výsledky, ale přišlo jim vyrozumění, že písemku hodnotitel shledal nezpůsobilou. Proč, to obvykle neví a ani se to nedozví. S hodnotitelem se nijak spojit nelze. Neodmaturovali a u zkoušek na vysokou je čeká zásadní problém. Pokud se odvolají, rozhodne pracovník krajského úřadu, který bude mít k dispozici ty samé podklady a logicky nulovou kvalifikaci k posuzování textů. Rozhodnutí tedy bude čistě formální, velmi pravděpodobně v jejich neprospěch. Past, z níž se nedá uniknout. Aby bylo jasno, nepolemizuji s podstatou hodnocení, ale s faktem, že je nepřezkoumatelné. To jasně odporuje zákonu.

O budoucí podobě maturity můžeme dál diskutovat. Ale je třeba znemožnit CERMATu , který z fušerství a neznalosti fauluje studenty, aby dál škodil. O tom snad už žádná pochybnost není.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.