LITERÁRNÍ RUMUNSKO, OBLAST ČERNÉHO MOŘE A KOMIKS

středa 9. května 2012 ·

Ve dnech 17. – 20. května se v Průmyslovém paláci uskuteční již 18. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha. Čestným hostem veletrhu je Rumunsko, které nabídne návštěvníkům veletrhu příležitost, dle svého motta, „objevit literární vrcholy“ své země prostřednictvím autorských pořadů a literárních debat. Zároveň budou mít možnost se seznámit  s národním folklórem a typickou řemeslnou výrobou v prostoru před palácem na výstavišti v Holešovicích. Delegaci autorů, kteří z Rumunska přijíždějí, reprezentují význačné a zajímavé osobnosti, z nichž bych zmínila například Răzvana Rădulescu – spisovatele, filmového scénáristu a novináře, Petrua Cimpoeșu  - spisovatele, jehož překlad knihy Simion Výtažník byl oceněn jako Kniha roku v rámci udílení literárních cen Magnesia Litera v roce 2007. Mezi spisovateli však přivítáme mnoho dalších autorů a rovněž zástupce mladé literární generace Rumunska, jejichž díla svědčí o vysoké kvalitě současné rumunské literární nabídky.


Téma veletrhu, které se váže k čestnému hostu, Literatura Černomořské oblasti představí historicky bohatou a proměnlivou oblast, do níž patří především Bulharsko, Gruzie s Abcházií, Rumunsko, jižní část Ruska, Turecko a Ukrajina. Většina těchto literatur se netěší  většímu počtu překladů v zahraničí, a přesto životní osudy lidí, žijících v těchto zemích, historický i politický vývoj oblasti, osobnostní síla jejích obyvatel nabízí prožitkově hlubokou literaturu, jež stojí za větší pozornost v mezinárodním kontextu. Stěžejní debaty věnované tomuto tématu proběhnou na veletrhu ve čtvrtek za účasti českých překladatelů a odborníků, v pátek pak se setkáme se spisovateli z jednotlivých zemí oblasti (Florin Bican – Rumunsko, Guram Odisharia – Gruzie, Anton Sanchenko – Ukrajina, Kalin Terzijsky – Bulharsko, Ayfer Tunç – Turecko, Ljudmila Ulická – Rusko).

 Komiks je dalším ústředním tématem veletrhu a bude představen v atraktivním Pavilonu komiksu a v komiksové dílně v pravém křídle Průmyslového paláce. Návštěvníci zde budou mít možnost zhlédnout výstavy děl vynikajících českých „komiksářů“ , s řadou z nich bude možnost se i osobně setkat v rámci dílen, vyslechnout si besedy odborníků na aktuální  témata mezinárodního komiksu a jeho žánrů.  Ve spolupráci s Anifestem a Českou televizí se budou promítat zajímavé filmy.  Významným hostem v rámci tématu je Didier Pasamonik – celosvětově uznávaný odborník na komiksovou literaturu z Belgie a dalším Kris, komiksář z Francie. Pro zájemce je chystán i veletržní Comics Point s prodejem toho nejzajímavějšího, co současný komiks nabízí.

Kromě zmíněných hlavních témat veletrhu nabídne jeho doprovodný literární festival bohatý mezinárodní program připravený ve spolupráci s partnery z mnoha zemí světa. Kompletní program veletrhu najdete na www.světknihy.cz, kde se například dozvíte o návštěvě českých autorů, jejichž účast tvoří stěžejní část programu, a dalších významných zahraničních literárních osobností, z nichž jmenujme Ruth Bondy - laureátku letošní Ceny Jiřího Theinera (Izrael), která bude udělena přímo na veletrhu. Z další jmen to jsou například Felix Francis - syn a nástupce známého autora detektivních románů (Velká Británie), Nedim Gürsel (Turecko), Josef Haslinger (Rakousko), Daniel Hevier (Slovensko), Roy Jacobsen (Norsko), Hanna Krall (Polsko), John Ajvide Lindqvist (Švédsko), Barbara Neely (USA),  Boualem Sansal (Alžír, Francie), Mariusz Szczygieł (Polsko), Meier Šalev (Izrael), Peter Terrin (Belgie – Vlámsko), Peter Tremayne (Velká Británie) a mnoho dalších. Svět knihy přivítá rovněž početnou delegaci indických autorů, s nimiž se čtenáři mohou setkat v rámci nedělního programu.

Na veletrhu proběhne celá řada pořadů pro děti a mládež včetně setkání s jejich oblíbenými autory. Kina Atlas a Ponrepo představí filmové adaptace literárních děl, řada pražských divadel je se svými literárními dramatizacemi zařazena v přehlídce Svět knihy na jevišti.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.