Tisková zpráva Iniciativy Za svobodné vysoké školy k oznámení rezignace ministra školství Josefa Dobeše

středa 21. března 2012 ·

Iniciativa Za svobodné vysoké školy vítá zprávu o rezignaci ministra školství Josefa Dobeše. Ministr dnes mj. deklaroval, že „akceptovat […] drakonické zavázání rozpočtu školství, které by ve výsledku znamenalo okamžité snížení platů učitelům,“ nechce připustit. Domníváme se však, že toto vysvětlení odstoupení není dostatečné. Předpokládáme, že hlavními důvody pro ministrovu rezignaci byly množící se kritické ohlasy na činnost Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.



V poslední době si ministr vysloužil kritiku pro nekompetenci a řadu kontroverzních kroků, zejména pak kvůli nejasnostem v otázce čerpání dotací z evropských fondů, reformě financování regionálního školství, častým personálním obměnám na ministerstvu nebo postupu v kauze plzeňských práv. Ovšem největší nesouhlas veřejnosti vyvolala připravovaná reforma terciárního vzdělávání. Ministr odstupuje jen dva týdny po ukončení Týdne neklidu, nejrozsáhlejším vysokoškolském protestu od roku 1989, který přivedl do ulic desítky tisíc nespokojených studentů a pedagogů v celé České republice.

Iniciativa Za svobodné vysoké školy jakožto pořadatel Týdne neklidu považuje odstoupení ministra Dobeše za logický následek nedávných protestů. Dobešovu rezignaci vnímáme jako úspěch všech kritiků současné školské politiky, ať již ministr motivace svého rozhodnutí vysvětluje jakkoli.

Bez ohledu na výměnu šéfa rezortu, která bude následovat, trváme jako iniciativa na svých požadavcích. V prohlášení z 13. února letošního roku jsme uvedli, že problém reformních návrhů „nevězí v detailech a formulacích, které by snad lépe podal či vysvětlil chytřejší ministr,“ ale „odmítáme ideový základ [...] reforem, jejich cíle i způsob prosazování.“ Proto požadujeme okamžité stažení věcných záměrů zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům.

Pokud budou ministerstvo školství a vláda prosazovat reformu založenou na stávajících nebo obdobných principech, jsme připraveni uspořádat další protesty.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.