Přečtěte si: Jiří Kuhn: Malé školy si přilepšují na náš úkor

středa 14. března 2012 ·

EDUin publikuje rozhovor z Akademie voru Lidových novin, který se vrací k navrhované reformě financování škol. Jeho obsah je poněkud brizantní. Předseda Asociace ředitelů gymnázií ČR Jiří Kuhn v něm říká, že právě všeobecně vzdělávací školy přicházejí o peníze kvůli odborným středním školám a malým základním školám na vesnicích.

Z rozhovoru Lidových novin s Jiřím Kuhnem v EDUin.cz vybíráme:

LN Proti reformě nejvíce protestují malé základní školy, právě na jejich úkor si gymnázia mají polepšit…


Já bych spíše řekl, že oni si na náš úkor přilepšují dlouhou dobu a my na ně konečně přestaneme doplácet. Ale uznávám, že otázka škol na menších obcích je hodně citlivá. Dovedu si představit, že v každé obci, kde je to jen trochu možné, bude první stupeň základní školy a druhý stupeň pak bude ve střediskové obci. K nám na gymnázium malé děti také dojíždějí, tak proč by nemohly dojíždět i na druhé stupně.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. března 2012 v 17:38  

Ano, konečně je publikován i jiný názor než neustálé nářky nad zničením českého školství. Malé školy si nepřilepšují, ale fungují na úkor větších. Doporučuji si přečíst zprávu ČŠI za rok 2010/2011. stať o průměrných počtech dětí ve třídách.

poste.restante řekl(a)...
14. března 2012 v 19:48  

Jistěže malé školy žijí na úkor škol velkých...

A nejhorší je, že "na úkor" lidí myslících dál, než po vlastní výplatní pásku a schopných o problematice vzdělávání přemýšlet komplexně, žijí pitomci, píšící podobné články.

Zajímalo by mne, který z absolventů gymnázia opraví panu předsedovi Asociace gymnázií protékající záchod.

Anonymní řekl(a)...
14. března 2012 v 20:38  

Řekl bych, že tyto školy existují oprávněně z hlediska vzdělávacího systému, kulturní a historické tradice. Předseda by měl svou výzvu přeposlat jinam - Kalousek, Nečas, Dobeš, Drábek a celá ta mordparta českého školství a venkova. Ne se prát o ten zmenšující se raneček financí, ale důsledně požadovat plnění předvolebních slibů současné vlády - "školství je prioritou". Ignorant

poste.restante řekl(a)...
14. března 2012 v 22:19  

Přesně tak, kolego ignorante.

To nejhloupější, co v této situaci můžeme jako učitelé udělat, je, že se začneme dohadovat, kdo na koho doplácí, kdo trpí na čí úkor a jak moc se můžeme servat o ty drobty, které z vládního stolu do školství spadnou.

Pytlik Blaha řekl(a)...
14. března 2012 v 22:23  

Možná, že by nebylo od věci porovnat průměrné platy učitelů gymnázií s ostatními typy středních škol a z průměrnými platy učitelů základních škol pak především.
A dětičky z nižších gymnázií bych vrátil do škol základních, aby se hloupě neargumentovalo jejich dojížděním.
Tímto se omlouvám panu Suchoradskému, že jsem byl na něj v této souvislosti před lety takový příkrý.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.