Esa na BF109 na východní frontě

pátek 9. března 2012 ·

Od počátečních úspěchů až po boje na ústupu.

Historicky nejúspěšnější stíhací esa byli ti piloti jagdwaffe, kteří se účastnili krvavých bojů na východní frontě zuřících mezi roky 1941 a 1945. Muži jako Erich Hartmann (352 sestřelů), Gerhard Barkhorn (301 sestřelů) a Günther Rall (275 sestřelů) dosáhli všichni podstatné části svých úspěchů proti letectvu sovětské Rudé armády, přičemž dalších sedm pilotů během těchto bojů překročilo hranici 200 sestřelů.


Nejobvyklejší stíhačkou používanou těmito piloty byl zasloužilý válečník Bf 109, který se těchto bojů účastnil od operace Barbarossa až po konečnou porážku Třetí říše. Útvary jako JG 51, 52 a 54 létaly pouze na této Messerschmittově stíhačce a postupně vystřídaly verze od Emila po poslední varianty Gustava. Tento svazek o stíhacích esech na Bf 109 zahrnuje všechna esa s nejvyššími počty sestřelů a vysvětluje, jak tito experti tak ohromujících výsledků dosahovali.

Ukázky stran:



Knihu se slevou 15 % zakoupíte v e-shopu knihy.cpress.cz.

5 komentářů:

Leo K řekl(a)...
10. března 2012 v 12:01  

Oslava nacistické techniky? Nacistických leteckých "es?" Kam jsme to - proboha - došli?

Anonymní řekl(a)...
10. března 2012 v 14:45  

Chápu Leův povzdech. Na druhou stranu, měla jsem blízkého známého v Německu, který byl stíhačem něm. armády za II. světové války. Takže vím, že byly jenom dvě možnosti: buď se nechat zastřelit za odmítnutí služby, nebo doufat, že vás sestřelí na západní frontě (zajetí byla lepší podvarianta druhé možnosti - on sám přežil v Anglii; tou horší byla samozřejmě smrt). Nad východní frontou nebylo ani možné toužit po zajetí, tam to bylo buď a nebo.
Bylo jim cca 25 let a chtěli žít... Ach jo...

Pytlik Blaha řekl(a)...
10. března 2012 v 23:59  

Rozhodně se nehodlám pouštět do diskuse, který ze dvou nám dobře známých režimů se dopouštěl větších zvěrstev a po dobu svojí existence povraždil více lidí, který se hanebněji zaštiťoval vznešenými idejemi či je-li přijatelnější vraždit obyvatelstvo cizí nebo vlastní.
Také nebudu argumentovat dobyvatelskou pakáží řeckou, makedonskou, římskou, vikingskou, švédskou, francouzskou, britskou a já nevím jakou ještě. Jeden z našich národních vrahounů má nedaleko Sudoměře a i jinde vlastenecké památníky a propracovaná technologie vozové hradby nám hezkých pár století posilovala národní hrdost.
Jen bych rozhořčenému panu Kyslingerovi připomenul, že nejedná-li se o žoldnéře, vstupují chlapci a děvčata do armády především proto, aby sloužili svojí vlasti zejména pak v dobách válečných. Voják je cvičen k tomu, aby plnil rozkazy svých velitelů, a to bezezbytku. Voják není primárně zatížen ideologií.
Pravý voják v sobě nese "geny" rytíře či samureje. Ví, co to je čest bojovníka a úcta k nepříteli.
Letci stíhači nebyli nasazování k pobíjení civilního obyvatelstva, ale k boji typu muž proti muži, což v sobě nese prvky jisté vyjímečnosti a snad i hrdinství.
Pokud jste, pane Kyslingere, prošel alespoň základním vojenským výcvikem, byť silně zideologizovaným, mohl byste si tyto skutečnosti uvědomovat.

Leo K řekl(a)...
13. března 2012 v 12:47  

Pane Bláho vím, co vím. A čest rytíře a úcta k nepříteli v nacistickém Německu - nenechte se vysmát. Právě proto, že jsem konal presenční službu možná i dřív než jste se narodil a protože jsem viděl a slyšel účastníky cvičení Bundeswehru vím, že vaše poznámky jsou sice hodně rozšířeným, ale přece jenom tlacháním. V armádě se nebojuje, ale "zastavuje" nepřítel. Střílením se nezabíjí ale "ničí živá síla." A kdybyste žil za protektorátu jako já, tak byste si pamatoval červené listy papíru na každém nároží, které oznamovaly, že "Taeter waren erschossen" samozřejmě i se jmény a datumem narození - také jen tak, pro výstrahu...Úcta k nepříteli... to je strašné čemu podléháte. Kdybyste pamatoval ty první dny po osvobození - že už snad nikdy nebude něco takového opakovat. Vůbec nemáte představu, že jsem potkával desetitisíce, možná i statisíce lidí, kteří se vraceli z Reichu a byli šťastni, že se vrací byť už neměli kam, že nemusí neustále poslouchat tu oblbující všudepřítomnou inzerci: VV - Vůdce vítězí na všech frontách, Do prachu se všemi nepřáteli Velkoněmecké říše, Vítězství bude naše, Ženy, bojujte za své děti atd.
Měl jsem vás za vtipného glosátora, zklamal jste mě.

Pytlik Blaha řekl(a)...
13. března 2012 v 20:25  

zklamal jste mě

Pane! Vy mne NE! Pane!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.