Za prodej alkoholu mladistvým mají hrozit vyšší postihy

pondělí 20. února 2012 ·

Evropská školní studie ESPAD, která sleduje užívání drog u dětí v Evropě, ukázala na stále vysokou konzumaci alkoholu u českých dětí ve věku 16 let.

Jako dlouhodobě závažný problém je podle studie zejména pití alkoholu mezi dospívajícími. Od devadesátých let ale nejsou sice v této problematice zaznamenány velké výkyvy, přesto se podle zprávy zvyšuje počet mladých, kteří konzumují alkohol pravidelně. U chlapců jsou změny patrné především ve vyšší konzumaci piva, u dívek pak vína.

Novinkou jsou pak alkoholizované limonády označované jako alkopops, které si v poslední době získaly vysokou oblibu právě u mladistvých. Tyto míchané nápoje s obsahem alkoholu obvykle od čtyř do sedmi procent, se podle studie ESPAD zařadily mezi nejoblíbenější a velmi často užívané alkoholické nápoje ve věkové skupině mladých lidí. „Domnívali jsme se, že alkopops je u nás velice okrajovým nápojem, ale ukazuje se, že je v České republice velmi oblíbeným,“ uvedl během prezentace výsledků studie její hlavní řešitel Ladislav Csémy z Psychiatrického centra Praha.

Novela navrhuje jako trest pozastavení provozu restaurací a barů

Cílem národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je snížení dostupnosti prodeje alkoholu mladistvým. Speciální skupina odborníků nyní dokončila novelu zákona, který se zabývá prodejem alkoholu mladistvým, informoval na tiskové konferenci Vobořil.


Viktor Mravčík, Ladislav Csémy a Jindřich Vobořil na tiskové konferenci ke studii ESPAD 2011, 20. února 2012

Vždy musí jít ruku v ruce prevence a represe,“ uvedl Vobořil s tím, že připravovaná právní norma zpřísňuje některé podmínky prodejcům alkoholu. Změny nemají podle něj charakter policejní represe, jsou spíše zaměřeny na prevenci. „Změna by se měla dotknout provozovatelů restaurací a barů,“ přiblížil Vobořil. Prozradil také, že by se mělo počítat i s možností i vícedenního pozastavení provozu podniku, který dětem a mladistvým alkohol prodá. Zpřísnit by se měly i další tresty, zejména pak finanční postihy.

Čtvrtina šestnáctiletých dětí pravidelně kouří

Podle národního protidrogového koordinátora není v Česku pro nezletilé problém jak obstarání alkoholu, tak ani cigaret. „Na vysoké úrovni zůstává i subjektivně vnímaná dostupnost cigaret a alkoholu, a to i přesto, že se jedná o látky, které by šestnáctiletým studentům neměly být volně dostupné,“ říká.
V České republice patří čtvrtina šestnáctiletých dětí mezi pravidelné kuřáky. Osm procent z nich lze dokonce zařadit mezi silné kuřáky. Denně jim nestačí ani více než půl krabičky cigaret. Podle Ladislava Csémyho z Psychiatrického centra začíná mnoho mladých lidí již ve velmi mladém věku.


Ladislav Csémy tiskové konferenci ke studii ESPAD 2011, 20. února 2012

Zkušenosti s marihuanou má stále méně mladých

Od roku 2007 klesl počet zkušeností mladých lidí do šestnácti let s konzumací konopných látek. V porovnání s dětmi z ostatních evropských zemí si přesto Česká republika drží stále první místo.
Konopné drogy vyzkoušelo alespoň jednou v životě 42,3 procenta českých dětí do 16 let věku. Ze studie také vyplývá, že častějšími uživateli konopných drog mezi mladistvými jsou chlapci v porovnání s dívkami.

Zkušenosti a užívání ostatních nelegálních drog mladistvými pak zaznamenal od roku 2007 pokles. Přesto patří jejich výskyt mezi jeden nejvyšší ve srovnání s dětmi z jiných evropských zemí.
Mezinárodní projekt Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) má na starosti zjišťování rozsahu užívání legálních a nelegálních návykových látek u šestnáctiletých. Studie se opakuje vždy po čtyřech letech již od roku 1995. Do projektu se letos zapojilo 36 evropských zemí.

Hlavní zjištění

  • Nejčastěji uváděnou nelegální drogou jsou stále konopné látky. Alespoň jednu zkušenost v životě uvedlo 42,3 % mladých.
  • Další zkušenosti mají mladiství s užíváním léků se sedativním účinkem (v životě vyzkoušelo 10,1 %), s čicháním rozpouštědel (7,8 %) a s užitím halucinogenních hub (6,9 %).
  • Méně časté jsou zkušenosti studentů s LSD (5,1 %), extází (3,3 %) a amfetaminy (2,0 %). Zkušenosti s drogami typu heroin a kokain byly v populaci šestnáctiletých minimální (1,4 %, resp. 1,1 %).
  • V posledních 30 dnech užilo marihuanu nebo hašiš 14,6 % šestnáctiletých, těkavé látky 1,5 %, užití ostatních drog se pohybovalo do 1 %.
  • Alespoň jednu zkušenost s nelegální drogou má v ČR ve věku 15-19 let asi 250 studentů (nejčastěji konopné látky), opakovanou zkušenost (více než pětkrát v životě) asi 100 tisíc osob.
  • Podíl denních kuřáků cigaret zůstává dlouhodobě na stejné úrovni. Denně kouřilo v roce 2011 celkem 25 % šestnáctiletých, z nich bylo 8 % silných kuřáků (vykouřilo denně 11 a více cigaret).

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. února 2012 v 20:47  

Pak se nedivme, že se propadáme v testech PISA apod. Pijou, hulej a blbnou. Za to ale opravdu nemůže škola...

Anonymní řekl(a)...
20. února 2012 v 21:31  

A co se takhle domluvit, že bychom jim zase začali dávat domácí úkoly - a to fest? Že by potom jako neměli tolik času na vylomeniny?
Bane, to by nějaký vykuk zase definoval jako týrání nebo diskriminaci (těch, co neuměj psát, třeba, nějaká ta diskriminace se pro lenochy vždycky najde!).

poste.restante řekl(a)...
20. února 2012 v 23:14  

Pokud se alkoholu týče, proč vymýšlet vymyšlené?

Najdu v provozovně mladistvého, který "nadýchá"? Vůbec neřeším, kde, kdo a kdy mu podal alkohol. Je to průšvih provozovatele.
V případě opakovaného a prokázaného prodeje mladistvým - odejmutí licence a zákaz podnikání v oboru na x let.
Uvidíte, jak rychle se samotní hospodští postarají, aby v jejich restauraci nikoho opilého pod 18 nenašli.
Že budou pít v létě venku? No ano, ale jen dokud nebude podání alkoholu přestupkem, opakovaně trestným činem.

Prodej drogy mladistvému pak přitěžující okolností, výrazně zvyšující trestní sazbu.

Jistěže nikdy alkohol a drogy u mladistvých nevymýtíme, ale figurovat na špici žebříčku určitě nebudeme.
Vždyť si k nám teenageři ze západu organizují výlety právě proto, protože u nás se chlastat "může".
Zkuste si v 17 dát pivo v USA. Pokud Vás chytnou, příště už přes imigračního úředníka neprojdete.

Otázka zní. Je k tomu "politická vůle"?

Pytlik Blaha řekl(a)...
20. února 2012 v 23:42  

Lidi se už konečně musejí naučit chlastat tak, aby náklady na odstraňování způsobených škod nebyly vyšší než přínos do státní kasy z dph a spotřební daně.
To dá rozum. Jen si zajděte na maturitní plesy.

Anonymní řekl(a)...
21. února 2012 v 8:19  

Jen si zajděte na maturitní plesy.

Tam se dá předpokládat, že aspoň maturanti již mají 18 let. Takové "vesnické zábavy" to je ten správný úlet. 95% mladistvých je tam zpito pod obraz, o půlnoci přijede policie a za 5 minut odjede. Zřejmě tady nikdo nedodržuje zákon - pořadatelé, policie. To potom můžete sedmákovi vykládat, jak je pití alkoholu škodlivé a že jim nikdo do 18 let alkohol neprodá. Tento stát nevidí a neslyší, hlavně že se plní státní kasa.

Anonymní řekl(a)...
21. února 2012 v 9:25  

Tento stát nevidí a neslyší, hlavně že se plní státní kasa.

No a právě vo tom to je. Proto se musí dělat výzkumy, aby se to jako potvrdilo - to, co všichni víme. Ale dokud to nemá odbornou analýzu a vyhodnocení, nejlépe statistickými metodami, a dobře znějící závěry - tak jako by to neexistovalo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.