Redakce Moderních dějin připravila další kolo vědomostní soutěže

pondělí 6. února 2012 ·

Otázku pro vás je vybrána z knihy "Pád východního bloku" Victora Sebestyena, kterou vydalo nakladatelství Albatros.


Co způsobilo rozpad sovětského impéria?

Ještě na počátku roku 1989 spadalo šest evropských států pevně do sféry vlivu Sovětského svazu. Na jeho konci už všechny deklarovaly svou nezávislost a vydaly se na cestu k demokracii. Jak došlo k tak rychlé změně? Victor Sebestyen ve své knize detailně rozebírá jednotlivé události i dlouhodobé procesy, které tomuto předcházely, a to nejen v samotných zemích střední a východní Evropy, ale i v dalších částech studenou válkou rozděleného světa. Opírá se o desítky rozhovorů se svědky a účastníky těchto dějů i o nově odkryté archivní materiály. Vypráví příběhy obyčejných lidí i o strategických rozhodnutích světových velmocí, které nakonec vedly k pádu železné opony a posléze celého sovětského impéria.

Odpovězte na soutěžní otázku a doufejte, že budete patřit mezi vylosované výherce, kterým zašleme knihu "Pád východního bloku". Soutěžit můžete do 14. února 2012.

Otázku najdete na portálu Moderní dějiny

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.