Přečtěte si: Brusel stále neproplácí tzv. evropské projekty

středa 29. února 2012 ·

Existuje jeden vážný problém, o kterém se nemluví. Český rozpočet má díru 430 miliard korun a v tuto chvíli není jasné, jestli se jí podaří zacelit. Pro ilustraci jde o částku, která překračuje deset procent ročního ekonomického výkonu země, resp. dva roční schodky státních financí.


Z článku Petra Holuba v Rozhlas.cz vybíráme:

Evropští úředníci přitom mají řadu důvodů, proč výplatu dotací zdržovat. Průběžně se totiž množí stížnosti na to, jak Češi evropské peníze rozdělují. Tyto stížnosti přicházejí Česka a povážlivé jsou zvláště ze dvou důvodů. Jednak pocházejí především z nezávislých zdrojů včetně médií, zatímco úředníci českého státu pokud možno vždy tvrdili, že žádné problémy s čerpáním neexistují. Za druhé, u řady stížností evropští úředníci zjišťují, že jsou zcela oprávněné. Proto také Evropská komise už odmítla některé projekty proplatit, zatím ale jde o částky nejvýš v řádu desítek miliard, tedy nic úplně fatálního, co by tuzemský rozpočet položilo. Zároveň roste nedůvěra vůči tuzemským úředníkům.

Podle mlčení na obou stranách, tedy v Bruselu i Praze, se zdá, že se bude čekat na další vývoj. To je ovšem jenom zdání, protože vážnost situace si uvědomují obě strany. Příležitostí nějak rozhodnout bude očekávaná diskuse nad každoroční zprávou o čerpání dotací v České republice, kterou už v Bruselu připravilo generální ředitelství pro regionální rozvoj, a nad auditem, který o čerpání připravil Nejvyšší účetní dvůr.

Z předběžných informací o těchto zprávách vyplývá, že bruselští úředníci nemají chuť podepisovat sporné projekty, zvlášť když v samotném Česku nefunguje slušný kontrolní systém, který tyto sporné projekty do Bruselu bez jakékoli poznámky propouští.

Tyto zprávy budou na úrovni Evropské komise projednány nejpozději do konce dubna.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 6:57  

Dokud neponese konkrétní ministr osobní zodpovědnost, včetně finanční, nic se nezmění. Jim je přece jedno, jestli naplní kapsy kamarádů z našich nebo evropských peněz. Takhle zle ještě nebylo...

Anonymní řekl(a)...
1. března 2012 v 0:54  

...nicméně s jistotou lze předpokládat, že to opravdu zlé teprve přichází.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.