Přečtěte si: Miliardu z Bruselu inkasoval v Ústí politický kartel

středa 18. ledna 2012 ·

Skoro všechny dotace z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, za něž kromě krajských úředníků odpovídá i ministr školství Josef Dobeš, luxuje v Ústeckém kraji uzavřená skupina politiků a podnikatelů.

Z článku Petra Holuba v Aktuálně.cz vybíráme:

Peníze zpravidla končí u čtyř mosteckých firem, které se jmenují Asista, Asistenční centrum, Rekvalifikační a informační centrum (RIC) a Seductus, a rozdělování peněz se účastní ještě chomutovské firmy Infinitia a SC-Bronco spolu s ostravskou společností Collegeconsulting.(...)


Sedm výše jmenovaných firem získalo přímo třicet projektů za 350 milionů. Dostaly přednost před zavedenými institucemi jako jsou ústecká univerzita J.E.Purkyně nebo katolická Charita, které přes veškerou snahu nedostaly během tří let ani korunu.


Tím se však účast "silné sedmičky" při rozdělování vzdělávací dotace nevyčerpala.


Projekty za dalších 300 milionů totiž byly přiděleny krajským středním školám a krajské Hospodářské komoře a zmíněné instituce mohou spřáteleným firmám zajistit subdodávky. Z analýzy je zjištěno, že na čtyřech největších projektech, které uskutečňují krajské střední školy, se Asistenční centrum, RIC a Seductus podílejí.


O dobrých vztazích mezi sedmi firmami vzdělávacího kartelu vypovídá, že si přidělují subdodávky i navzájem.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 15:25  

Že je to v Ústeckém kraji divné bylo zřejmé už ze zveřejněného výpisu úspěšných projektů před dvěma lety, kdy se v seznamu nacházely pouze v podstatě čtyři stejné projekty téměř za shodnou částku cca 19 000 000 Kč. Ale asi to bylo divné jenom někomu, na MŠMT byli zřejmě v klidu.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 15:29  

Ostatně ve Zlínském kraji si s oblastí podpory 1.1 dělá kraj taky to, co chce.

Z jedné výzvy vyautoval základní školy, protože prý mají šablony.

Další výzvu vypsal tak, aby nakrmil technické obory na učňácích, když striktně omezil pro ZŠ a gymply aktivity pouze na biologii a chemii.

Teď zase vypsal výzvy jen z 1.2 a 1.3, přestože na MŠMT má avizováno vypsání i 1.1. Zajímalo by mne, co zase vymýšlejí za habaďúru.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 15:37  

Tady nejde ani tak o msmt jako o ty krajske urady samotne, projekty tohoto typu nerozdeluje ministerstvo, ale krajske urady samotne.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 15:48  

Ale kdepak krajské úřady samotné! Vše se děje v rámci tzv. globálních grantů, o které si musí kraj žádat na MŠMT. Kraj je pouze zprostředkující orgán, řídícím orgánem je MŠMT!!

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 18:47  

To je jasne, ale MSMT prideli grant krajskemu uradu a ten pak vypise vyzvu, prijima prihlasky a sam prideli jednotlive projekty.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 19:01  

Kdo je prosím ta skupina politiků a podnikatelů ?

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 19:28  

Kraj sice přidělí jednotlivé projekty, ale MŠMT jako řídící orgán to má kontrolovat!!!! A řekněte mi, co asi tak kontrolují, když to musí vyžDourat až teď po několika letech novináři!!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.