Zelení podporují stávku učitelů, věkový automat musí nahradit kariérní řád

středa 7. prosince 2011 ·

Strana zelených podporuje dnešní výstražnou stávku učitelů. Zrušení věkového automatu, aniž by byl nahrazen kariérním řádem a novým systémem odměňování učitelů je další krok destabilizace školství. Víra, že ke zkvalitnění výuky bude docházet pouze na základě osobního rozhodnutí ředitelů o výši platu, aniž by měli k ruce srozumitelná kritéria, je naprosto lichá.



„V minulém volebním období za působení zelených připravovalo MŠMT standardy učitele a kariérní řád, které by aktivním učitelům dávaly jasnou perspektivu a podporovaly by jejich profesní růst. Místo délky praxe měla o výši platu rozhodovat transparentně stanovená kritéria kvality práce. Standard učitelské profese a kariérní řád by také zvýšily prestiž učitelského stavu a přinésly více jistoty do vztahů ve školství. Nahodilé kroky současného ministra uvádějí školství do chaosu, z něhož se bude sbírat léta,"  řekl Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 19:06  

A proč to Zelení nedotáhli do konce, když byli u moci? Měli k tomu prostor a čas... Nedokázali ani prosadit navýšení peněz pro školství!

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 19:56  

Zelení ať jdou do háje, stačilo ministrování Kuchtové a Lišky.

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 20:06  

Nechci se Lišky zastávat, ale tzv. "liškovné" nám učitelům finančně dosti pomohlo. Spokojeni byli taktéž správní zaměstnanci, nikdo jim nesebral 10% ze mzdy.

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 20:25  

Příští rok učitelé ještě dostanou "tarif"- 20 000 + nadtarif 5000,-, v roce 2013 ( zdroj MF ČR ) již ne. Z toho plyne, že ti učitelé před důchodem dostanou pouze ten základ a na nadtarif již nebudou mít nárok. Nechť si tedy rychle nechají spočítat, jak jim klesne důchod.

Luděk Blaha řekl(a)...
7. prosince 2011 v 22:05  

Já to vnímám pozitivně jako jistotu dvouapůl násobku minimální mzdy.
Odhlídám děti a poběžím do Kauflandu ke kase dorovnat rozdíl.
Jen mi je upřímně líto těch tisíců kolegů a kolegyň, kteří se budou denně ponižovat prakticky úplně zbytečně.

Anonymní řekl(a)...
8. prosince 2011 v 16:14  

Ad 19.06: SZ nedotáhla kariérní řád, protože dodržovala pravidla slušnosti, diskuse a měla úctu k lidem z MŠMT s odlišnými názory a neschvaloval blbosti rychle, hlavně "podle plánu", bez odborné polemiky. S naším odchodem a s odchodem paní Kopicové šla slušnost bohužel do stoupi.
Ve zkratce, Ondřej Liška prostě není takový super-manažer jako někdo, aby vyměnil za rok stovky lidí, zlikvidoval odborné zázemí ministerstva a ostatní zaměstnance (nejen svůj tiskový odbor a poradce!!)nechal na konferencích vychvalovat "pana ministra".
P. Koubek, člen SZ

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.