Vyjádření ředitele NÚV k budoucímu provozu Metodického portálu RVP.CZ

středa 7. prosince 2011 ·

Vážení,

dovoluji si oslovit všechny, které zajímá budoucí provoz Metodického portálu RVP.CZ. V poslední době se kolem něho rozpoutala vlna kritiky, kterou si naše úsilí podle mého názoru nezaslouží. Ukončení projektu Metodika II, v jehož rámci je Metodický portál RVP.CZ provozován, je plánováno na 6. leden 2012. Jsem zastáncem jasných řešení, proto telegraficky uvádím kroky, které jsme museli pro další činnost portálu učinit.

  1. Říjen 2011: Padlo rozhodnutí o pokračování portálu.
  2. Při slučování VÚP s NÚOV a IPPP bylo v nástupnické organizaci, jíž je Národní ústav pro vzdělávání, vytvořeno jedno místo na plný úvazek pro pracovníka IT, který se bude věnovat technickému zabezpečení provozu portálu.
  3. Listopad 2011: MŠMT uvolnilo v rozpočtu na rok 2012 částku 3,5 milionu korun na provoz portálu, který bude provozovat Národní ústav pro vzdělávání v rámci rezortního úkolu.
  4. Listopad 2011: Současnému vedení projektu jsem zadal  vypracovat materiál, který popisuje jednotlivé úkoly nutné k tomu, aby portál mohl bezproblémově přejít od projektového provozu k provozu nedotovanému z ESF. Všechny kroky se odehrávají tak, aby období tohoto přechodu bylo co nejkratší.
Jen těžko si lze představit, že by financování běžného provozu portálu bylo stejně velkorysé, jako v době, kdy probíhal projekt, na nějž z 85 % přispíval Evropský sociální fond. Za poslední 3 roky bylo na portál vyčerpáno téměř 60 mil. korun a je nemyslitelné, aby byla taková částka ročně uvolňována ze státního rozpočtu, jehož finanční prostředky jsou – jak všichni dobře víme – velmi limitované.  Za evropské peníze vzniklo mnoho dobrých věcí a každá má své právo na život. Pokud by měl tedy portál dostat více prostředků, bylo by to na úkor jiných projektů.

V současnosti máme k dispozici peníze na 400 metodických článků a 1000 digitálních učebních materiálů ročně, což se mnohým pedagogům jeví jako nedostatečné. Velmi mne mrzí, že učitelská veřejnost neocenila fakt, že bude portál dále fungovat, byť jeho rozsah nebude stejný.

Přesto jsme rozhodnuti provoz portálu zabezpečit. Částku 3,5 milionu korun, která na něj byla uvolněna, považujeme za základní sumu a já věřím, že se nám podaří získat další prostředky z komerční sféry.  K tomu musíme vynaložit poměrně velké úsilí, nicméně pokud se to podaří, tak se provoz portálu jistě obohatí.

Mgr. Václav Hořejší
Ředitel Národního ústavu pro vzdělávání 

Převzato z RVP.CZ

8 komentářů:

hanapila řekl(a)...
7. prosince 2011 v 16:44  

"V současnosti máme k dispozici peníze na 400 metodických článků a 1000 digitálních učebních materiálů ročně, což se mnohým pedagogům jeví jako nedostatečné. Velmi mne mrzí, že učitelská veřejnost neocenila fakt, že bude portál dále fungovat, byť jeho rozsah nebude stejný."

Učitelská veřejnost neměla dosud šanci cokoliv ocenit či neocenit .. toto je totiž první konkrétnější informace o tom, jak bude portál fungovat dál, která se dostala na veřejnost

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 17:58  

Ale pane řediteli, ono možná také někomu došlo to, že šlo o projekt EU a tak byla dána i tzv. udržitelnost projektu. Kdyby se to zaklaplo moc rychle, tak by také penízky mohly vzít zpáteční cestu.

Takže se nasadí něco jako udržovací stav. Netvařte se proto jako spasitel.

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 18:23  

Jeden IT specialista je určitě málo. Přinejmenším by měl mít portál alespoň šéfredaktora, který by se věnoval obsahu...

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 18:29  

Že budes fungovat je nutnost, jinak by nebyl splněn projekt a EU by se to nelíbilo.
Nějská konkrétní čísla o článcích padla až tady.
Takže můžeme ocenit, až bude opravdu fungovat. A po mnoha řečech počkáme na komkrétní činy.

hanapila řekl(a)...
7. prosince 2011 v 18:33  

Ano .. ve vyjádření pana ředitele chybí zmínka o tom, jak bude provoz portálu zabezpečen po personální stránce. Možná by mohl tuto informaci doplnit.

Charlie řekl(a)...
7. prosince 2011 v 21:21  

Celá záležitost bude možná ještě grotesknější po přečtení článku

http://www.ceskaskola.cz/2011/12/29-12-odborna-diskuse-k-zamerum.html

zvlášť pěkný je záměr na e-learningový portál za 60 mil., který nemá být ničím jiným, než rozcestníkem pro komerční služby, které se údajně bez pomoci ministerstva nemohou sjednotit (za kurzy se pochopitelně bude platit). A já, nedovtipa, se domníval, že by takové spojení metodického a e-learningového portálu mohlo problém s nedostatečnou nabídkou metodických služeb učitelům vyřešit.

No co, po obědě si nedám viržinko, neplačte, sami jste si to zavinili.

Luděk Blaha řekl(a)...
7. prosince 2011 v 22:36  

Portálu je škoda, jakkoli jsem si vždycky všechny přípravy dělal výhradně já sám. Dodnes to považuji za osobně zásadní věc, neboť jsem tím sám učil a například si i ověřoval případnou uchopitelnost problematiky mými žáky.
Podělit se o zkušenosti je samozřejmě vhodné, třeba i pro příležitost k setkávání se učitelů. Domnívám se ovšem, že pokud bude Jozef Chovanec trénovat přesně podle metodiky Dušana Uhrina mohla by krása fotbalu lehce vyšumět.

Anonymní řekl(a)...
8. prosince 2011 v 9:42  

Jinak projekt e-learning - zkušební provoz 30 000 000 Kč na necelé 2 roky. Tyto peníze schlamstne firma z výběrového řízení.

Na Metodický protál daj 3,5 mil Kč. Tomu říkám nepoměr.

Dám si také Viržinko...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.